videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Obrazovati kadrove po mjeri privrede

Uz podršku USAID-a i njemačkog društva za međunarodnu suradnju, Razvojna agencija iz Tešnja je s Visokom poslovno-tehničkom školom iz Doboja potpisala sporazum o saradnji.

S obzirom na to da veliki broj studenata iz Tešnja nastavu pohađa upravo u ovoj visokoškolskoj ustanovi, Sporazum podrazumijeva i saradnju s privrednim subjektima u Tešnju, a sve da bi studenti, po završetku fakulteta, stekli sposobnosti primjenjive na zahtjevnom tržištu rada.

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Agencije za razvoj iz Tešnja i Visoke poslovno tehničke škole iz Doboja je nastao kao potreba da se i na ovaj način obrazovni proces poveže s privredom.

 “Ovim ćemo ugovorom dobiti mogućnost da naši studenti u privrednim subjektima općine Tešanj rade, prije svega, diplomske radove, rade istraživanja”, istakao je Ladin Gostimirović, direktor Visoke poslovno-tehničke škole u Doboju.

S obzirom na evidentnu višegodišnju inferiornost tradicionalnog formalnog obrazovanja da tržištu rada ponudi upotrebljivu radnu snagu, slični sporazumi se čine posebno vrijednim.

“Studenti koji po završetku svog studija budu upućeni na tržište rada biće sa zadovoljavajućim kvalitetom znanja, pogotovo s aspekta posjedovanja specijalizovanih znanja i praktičnih vještina”, navodi Ismar Alagić, direktor Razvojne agencije u Tešnju.

“Cilj visokoškolske ustanove je da studenti operativno budu sposobni da odgovore zahtjevima tržišta rada”, poručio je Gostimirović.

Ovu aktivnost su podržali USAID I Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ.

federalna.ba

Doboj Tešanj obrazovanje