videoprilog Adisa Mujdanovića (Vijesti)

Obrazovanje i politika: Oštra javna diskusija u Brčkom

Od početka novembra u Brčko distriktu vodi se oštra javna diskusija o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Na pomolu je apsolutna politizacija školstva, naglašavaju iz opozicije i nevladinog sektora, s čime su saglasni i pojedini predstavnici vlasti.

Na javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta posebno su kritički nastrojeni bili iz Udruženja Demos s predloženim amandmanima. Zapošljavanje u ovoj oblasti nameće se kao najveći problem, prije svega, angažovanje putem ugovora o djelu kojima su brojni prosvjetni radnici diskriminisani i kojima su uskraćena određena prava.

Koordinator UG Demos Brčko Damjan Dundžić navodi da se radi o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju u slučaju nesreće, te da zakoni koji regulišu PIO trenutno ne dozvoljavaju da se angažovanima po ugovorima van radnog odnosa uplaćuje staž.

Iz nevladinog sektora se ovom problematikom bave intenzivnije posljednjih mjeseci i primjećuju da je broj takvih ugovora smanjen, ali očekuju da će do povećanja ponovo doći u predizborno vrijeme kada cvjeta angažovanje po stranačkom principu. Do tada, planirana je reorganizacija odbora za zapošljavanje.

„Razdvajanje komisija, odnosno odbora. Na jedan način bi se birala komisija za izbor direktora i pomoćnika, a na drugi način bi se formirala komisija za izbor nastavnika i svih ostalih zaposlenih u obrazovanju“, kazao je Zoran Bulatović, šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta (PDP).

Školski odbor koji čine roditelji i nastavnici gubi pravo na odabir dva od pet članova odbora za zapošljavanje. O njima bi ubuduće trebao odlučivati isključivo prvi čovjek brčanskog obrazovanja, što iz opozicije vide kao pokušaj apsolutne politizacije školstva i poručuju da time obrazovni sistem gubi smisao.

„Zašto da se pod potpunu političku kontrolu stavi zapošljavanja nastavnog kadra, mladih lica koja su radila i učila za svoju diplomu, a možda nisu po stranačkom ukusu vladajućih?“, kazala je Milijana Simić, zastupnica SP-a u Skupštini Brčko distrikta.

S druge strane, ozbiljne kritike uputili su i pojedini predstavnici vlasti, navodeći da se o predloženom zakonskom rješenju savjetodavno morala konsultovati nedavno formirana Kancelarija za prevenciju i borbu protiv korupcije, jer se upravo u određenim zakonima kriju najveće koruptivne radnje.

„Možda je obrazovanje i najbolji prikaz licemjerstva politike, ne trudi se da dobijemo najbolje kadrove kako bismo ojačali svoje društvo. Uvijek se sjetim Brčkog prije rata - kakve je kadrove imalo, a kakve ima sada“, istakao je Uroš Vojnović, zastupnik US u Skupštini Brčko distrikta.

I uprkos brojnim primjedbama, na sjednici Skupštine 2. novembra u prvom čitanju usvojene su izmjene i dopune Zakona koji se tiče osnovnih i srednjih škola u ovoj lokalnoj zajednici. Ali razmatranje Zakona u drugom čitanju nije se našlo na sjednici ove sedmice i odgođeno je za naredno skupštinsko zasjedanje, jer zastupnici još nisu dobili izvještaje s nedavno održane javne rasprave.

federalna.ba

Brčko Brčko distrikt BiH obrazovanje