videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Kamere nisu u funkciji, obećanja o obnovi bila samo predizborni trik?

Šest mjeseci od njegove potpune devastacije, Partizansko groblje Mostar i dalje čeka na obnovu fizičkih oštećenja izazvanih divljanjem pojedinaca.  Za sada su samo osigurana sredstva Vlade Federacije BiH u iznosu od 200.000 maraka koja idu za postavljanje rasvjete i kamera. 

Iz SABNOR-a BiH su revoltirani najavama iz Grada Mostara da će 200.000 maraka biti utrošeno tek za nadzore kamera i održavanje prostora. O obnovi ni riječi. Obećanja data prije pola godine iz SABNOR-a, smatraju pustim predizbornim trikom.

„I prije ove devastacije, nakon onih ranijih, gradonačelnik Mostara je tvrdio, a od tad je prošlo ne četiri mjeseca, nego mnogo više, da će se u okviru videonadzora cijelog grada pod videonadzor staviti i Partizansko spomen-groblje. Sad se to plaća novcima Federacije. Dakle, gradonačelnik je dao lažno obećanje“, kaže Sead Đulić, predsjednik SABNORBiH.

Gradonačelnik Mario Kordić kaže da sredstva koja Grad planira izdvojiti za Partizansko spomen-groblje idu za održavanje tog lokaliteta. Slična obećanja stužu i s kantonalne razine, ali bez konkretnih poteza.

„Imali smo nekoliko sastanaka sa zvaničnicima iz EU. Dogovoreno je da se nikakvi ozbiljniji radovi ne rade dok se ne završi taj sigurnosni momenat“, kazao je Kordić.

„Ono je u današnjem vremenu malo zapušteno, sutra ne možemo kazati da će biti tako. Nadam se da će sutra biti u boljem stanju, svakako ćemo težiti tome“, istakao je Džafer Alić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a.

Kamere postavljene prije četiri godine više nisu u funkciji. Ipak, iz SABNOR-a poručuju da bez fizičke zaštite ovaj kompleks ne može biti siguran.

„Kamere su bile dok se plaćalo. One nisu kupljene pa postavljene već su bile dio paketa sa sigurnosnom agencijom. Tamo mora biti 24 sata fizička zaštita, videozaštita, dobro osvjetljenje i tako dalje“, poručio je Đulić.

Veliki broj partizanskih spomenika širom BiH godinama čeka na obnovu što govori kakav odnos vlast ima prema historijskom naslijeđu. Ovo remek-djelo, arhitekte Bogdana Bogdanovića je možda najdrastičnija opomena.

federalna.ba

Partizansko spomen groblje obnova Partizanskog groblja Mostar Mario Kordić
Mostar turistički autobusi vinjete
0 30.03.2023 19:53
Mostar izgradnja bazena
0 30.03.2023 15:43
Mostar konferencija djeca sa poteškoćama u razvoju
0 29.03.2023 20:09
Napretkov tjedan kulture Mostar HKD Napredak Napredak
0 27.03.2023 22:41
Mostar Zračna luka Mostar Mostarski aerodrom Zagreb
0 26.03.2023 18:25