Objavljena brošura 'Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH'
(Izvor: tortura.ba)

Objavljena brošura 'Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH'

Udruženje žrtava i svjedoka genocida nastavlja sa objavljivanjem brošura koje se odnose na naslijeđe međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a s tim u vezi na progon ratnih zločinaca u BiH i regionu, zastoja, opstrukcija i blokada u realizaciji državne tzv. Revidirane strategije. Nova brošuru nosi naziv „Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom  sukobu u BiH“.

 - Također, imajući u vidu stalne velikodržavne nasrtaje Srbije i Hrvatske na državu BiH, imamo pravo i obavezu da podsjećamo domaću i međunarodnu javnost šta je utvrdio MKSJ, sud osnovan od Vijeća Sigurnosti UN-a,odnosno kako su Srbija i Hrvatska bile umiješane u međunarodni konflikt i bile svojevrsni  napadači na državnost i teritorijalni integritet  Republike Bosne i Hercegovine, te da mladim generacijama pružimo priliku i šansu da i se na ovaj način upoznaju i saznaju o sadržajima presuda MKSJ – navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Presude MKSJ imaju međunarodnu validnost, dio su pravnog naslijeđa savremenog čovječanstva i sastavni dio legislative UN i kao takve su stalni izvor prava, istine i međunarodnog poretka.

 - Pozivamo i međunarodne predstavnike koje se bave političkim riješenjima u i oko BiH da se ,ne samo podsjete, šta je jedan sud koji je osnovan jednoglasno od VS UN-a zaključio u vezi sa “sukobom” u BiH, nego da u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i drugim međunarodnim mehanizmima koji ih obavezuju, koriste zaključke ovog suda koji je osnovan zbog svjetske prijetnje miru, kako je navelo VS UN u svojoj rezoluciji osnivajući MKSJ. Za potrebe ovih brošura smo dokazivanje i dokazanost međunarodnog  konflikta u BiH shodno članu 2 Statuta MKSJ nazvali  – Agresija – dodaju iz Udruženja. 

Brošura se sastoji iz dva zasebna dijela. Jedan dio se odnosi na pravosnažno utvrđene činjenice o ulozi  SRJ/Srbije, a drugi o pravosnažnim činjenicama o ulozi  Republike Hrvatske.

Ova brošura, kao i ranije brošure “Napredak ili opstrukcije u procesuiranju ratnih zločina” i  “Sarajevo 30 godina bez optužnice,” trebaju dati dodatnu podršku svim nadležnim institucijama u BiH, na čelu sa VSTV-om, međunarodnim organizacijama, da se konačno otklone opstrukcije i blokade u radu tzv. Revidirane strategije Bosne i Hercegovine.

Brošura se može pronaći na web stranici tortura.ba kao i facebooku Udruženja, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

federalna.ba/Fena

Srbija Hrvatska Udruženje žrtava i svjedoka genocida
Zlatko Dalić Hrvatska Brazil
0 08.12.2022 15:37
Srbija Hrvatska FIFA
0 07.12.2022 19:25
Svjetsko prvenstvo Mateo Kovačić Hrvatska
0 07.12.2022 18:10