videoprilog Admira Pripoljca i Mujesire Purić (Federacija danas)

Obilježeno 70 godina vatrogastva u Kaknju

70 godina vatrogastva u Kaknju obilježeno je svečanim defileom kroz grad. Bila je ovo prilika da pripadnici profesionalnih i dobrovoljnih jedinica razmjene iskustva, ali i da još jednom pokažu građanima Kaknja da su ljudi velikog srca uvijek njima na usluzi kad god im zatreba.

Svečani defile ulicama Kaknja uz sirene i svjetlosnu signalizaciju izmamio je poglede građana, a vatrogasci su s ponosom pokazali i dokazali kako su uvijek na raspolaganju. Trenutno Dobrovoljno vatrogasno društvo Kakanj ima 20 seniora, 10 novih mladih članova i još 20 seniora veterana koji se i dalje odazivaju na poziv kad god treba spašavati ljudske živote i imovinu.

"Pa ovaj posao prvo mora se prihvatiti kao jedan maksimalno ozbiljan zadatak. Nema tu popuštanja, nema odustajanja, nema tih momenata kad čovjek ne može da se odazove. U svakom trenutku moramo biti spremni", ističe predsjednik DVD Kakanj Mustafa Dogdibegović.

Halim Kulović već 40 godina pripadnik je profesionalne vatrogasne jedinice. Ubrzo ide u zasluženu penziju. Međutim, u dobrovoljnom vatrogansom društvu kaže da ima misiju, obučavati mlade vatrogasce. Rado se prisjeća kako je to bilo nekad, a kako je danas.

"Ja kad sam došao, imali smo samo jednog Dajca godište 1964. i imali smo jednog fap-a 77. godište. Danas imamo Mercedese i svu savremenu opremu. Danas je sigurno puno lakše biti vatrogasac nego prije 40 godina. Opština stvarno dobro finansira. dobro prati, izdvaja sredstva za rad jedinice", naglašava Halim Kulović, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj. 

Općina Kakanj u prošloj godini izdvojila je značajna sredstva za opremanje profesionalne vatrogasne jedinice, s obzirom na to da se u većini BiH vatrogasne jedinice žale na deficit opreme.

"To će se nastaviti i dalje ove godine mi smo opredijelili sredstva, planiramo nabavku još jednog vozila, nekih 60.000 konvertibilnih maraka pratećeg vozila jedne cisterne, ali isto tako i svu drugu opremu koja treba da se nabavi za vatrogasnu jedinicu", tvrdi načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Kakanjski vatrogasci su ostvarivali značajne uspjehe i u bivšoj državi. 1975. godine osvojili su prvo mjesto na državnom takmičenju. Uradili su vježbu za 11 sekundi i taj rekord još nikad niko nije nadmašio.

"Takođe 89. godine kada je gorio voz zagrebački, Arena nas je proglasila najhrabrijim kolektivom bivše Jugoslavije, a bilo je puno takvih intervencija, koje su nemogućih je nabrojati", dodaje Kulović. 

"Vatrogasac mora imati srce, mora imati hrabrost, mora biti disciplinovan, mora biti požrtvovan i one najbolje osobine Vatrogasac mora da ima", navodi Elvir Muflizović, komandir smjene u PVJ Kakanj. 

U saradnji sa kantonalnom upravom CZ formiran je savez koji okuplja sve vatrogasne jedinice iz svih općina ZDK. Razultat toga je opremanje i brzo djelovanje kad god to treba.

"Imamo jako jako dobru saradnju. Tako da razmjenimo iskustva, imamo česta druženja ne do Bog bilo kakvih nesreća, požara ,mi jedni drugima dajemo pomoć i saradnju i eto", kazao je Adnan Čukla, sekretar DVD Zenica.

Pa čak i u ovim svečarskim trenucima kada slave i obilježavaju svoju obljetnicu, vatrogasci moraju biti spremni i na usluzi građanima, jer požari i druge nesreće ne biraju ni mjesto ni vrijeme. Jedna ohrabrujuća činjenica je da je među njima svaki heroj u svom poslu, a upravo ovakvi heroji su uzor najmlađima.

federalna.ba

Kakanj vatrogasci
Kakanj protest protesti voda
0 03.06.2023 12:59
Modriča vatrogasci Svjetski dan vatrogasaca
0 04.05.2023 22:25
Trebinje vatrogasci
0 23.04.2023 21:21
Posušje vatrogasci
0 13.04.2023 12:40
Velika Britanija vatrogasci
0 30.01.2023 18:50