Obilježeno 29 godina od napada sarinom u metrou u Tokiju
(Izvor: Ilustracija/The Yomiuri Shimbun)

Obilježeno 29 godina od napada sarinom u metrou u Tokiju

Prošlo je 29 godina od napada sarinom u metrou u Tokiju u kojem je poginulo 14, a povrijeđeno više od 6.000 ljudi.

Napad su 1995. godine izveli članovi organizacije "Aum Shinrikyo".

Porodice i prijatelji okupili su se na stanici Kasumigaseki i odali počast žrtvama napada. Odavanju počasti prisustvovalo je i osoblje stanice.

Takahashi Shizue, supruga Takahashija Kazumase, koji je u to vrijeme bio zamjenik načelnika stanice Kasumigaseki i koji je ubijen u napadu, izjavila je da rane nisu zacijelile iako je prošlo skoro 30 godina.

Napominjući da mlađe generacije sada imaju vrlo malo informacija o incidentu, Takahashi je navela da vjeruje da je odgovornost preživjelih nakon napada da održe sjećanja.

Članovi organizacije "Aum Shinrikyo" su u jutarnjim satima 20. marta 1995. godine pustili da se sarin, toksičan i smrtonosan gas bez mirisa, širi podzemnim sistemom u Tokiju.

U napadu je smrtno stradalo 14 osoba, a povrijeđeno je više od 6.000. Povrijeđeni su se kasnije u životu borili sa posttraumatskim stresnim poremećajem i bila im je potrebna pomoć.

Pokrenute su istrage protiv 192 osobe.

Osnivač organizacije "Aum Shinrikyo" bio je Shoko Asahara koji je stvorio kult 1984. godine, počevši sa okupljanjima kao časovima joge i meditacije u jednosobnom stanu.

Nakon suđenja, Asahara, čije je pravo ime Chizuo Matsumoto, osuđen je za više ubistava u januaru 2018. i obješen je sa još 12 članova organizacije u julu iste godine.

federalna.ba/AA

Tokio metro napad godišnjica