videoprilog Hasana Gabele (Dnevnik 2)

Obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima u Kalinoviku

U organizaciji Udruženja porodica žrtava „Istina Kalinovik 92“ danas je u Kalinoviku obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada i okoline.

Članovi porodica i delegacije prošli su “Putem smrti”, od jednog do drugog objekta koji su tokom rata bili pretvoreni u logore za Bošnjake, kao i lokacije na kojima su nakon rata nađene masovne grobnice s posmrtnim ostacima žrtava.

U Osnovnu školu “Ljutica Bogdan”, koja je nekad nosila ime “Miladin Radojević”, u junu 1992. godine zatočeni su amidža, rođaci i komšije Adnana Hadžića.

“Došli su kući, podijelili pozive da se ljudi jave na radnu obavezu. Međutim, ko je god došao u ovu prokletu školu, nije se više živ vratio kući”, rekao je Hadžić.

Jedan broj odgovornih za zločine u njegovom selu su procesuirani.

"Glavni nalogodavac tog zločina koji se desio krije se u Novom Sadu u Srbiji", poručio je Hadžić dodavši kako nijedan zločin na zemaljskoj kugli nije ostao nekažnjen, pa neće ni ovaj.

Predsjednik Udruženja „Istina Kalinovik 92“ Samir Vranović kazao je da se u ovom gradu desio udruženi zločinački poduhvat u kojem su učestvovali tadašnji JNA, teritorijalna odbrana, SDS i Krizni štab Opštine Kalinovik, a čiji je rezultat 122 ubijene osobe.

„Članovi porodica ubijenih i nestalih osoba pronašli su 80 ubijenih, a još se traže 42 nestale osobe, žrtve zločina u Kalinoviku. Kroz logor Osnovna škola 'Miladin Radojević', logor Barutni magacin, logor farma Pavlovci, zatvor SJB Kalinovik prošlo je više od 1.000 mlađih muškaraca, staraca, žena i djece sa područja općina Kalinovik i dijelova okolnih općina Foča, Trnovo, Gacko i Nevesinje“, naglasio je Vranović.

Iz Kalinovika je upućen i poziv visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu da naloži uklanjanje murala ratnog zločinca, haškog osuđenika Ratka Mladića na ulazu u grad, te da se sankcioniše veličanje ratnih zločinaca.

Cvijeće je danas položeno na Rogoju, gdje su ubijani zarobljenici vođeni u „živi štit“, zatim ispred škole u Kalinoviku, te ispred Barutnog magacina, vojnog objekta korištenog za nezakonito zatvaranje civila. Članovi porodica posjetili su i lokacije Mehka brda, Tuzlakova štala i tunel Miljevina, gdje su nakon rata nađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima ubijenih.

Obilježavanju godišnjice zločina u Kalinoviku prisustvovali su i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, izaslanik reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, Edhem ef. Čamdžić i drugi.

Za zločine na području Kalinovika Haški tribunal i Sud BiH do danas su izrekli ukupno 94 godine zatvorskih kazni protiv Dragoslava Kunarca, komandira specijalne dobrovoljačke jedinice (28 godina), bivšeg komandanta Taktičke grupe Kalinovik Ratka Bundala (22 godine), komandira stanice milicije u SJB Kalinovik Neđe Zeljaje (15 godina), komandira straže u logoru Barutni magacin Đorđislava Aškrabe (7 godina), bivšeg pripadnika VRS Novice Tripkovića (20 godina ukupno za zločine u Kalinoviku i Foči) i Slavka Lalovića (5 godina).​​​​​​​

federalna.ba

Kalinovik ratni zločin ratni zločini