videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Obilježena godišnjica stradanja 48 srpskih civila na Bradini

U selu Bradina kod Konjica obilježena je 31. godišnjica stradanja 48 srpskih civila i spaljivanja ovog i okolnih sela, te lokalne crkve. Nakon Svete liturgije i pomena žrtvama, položeni su vijenci na spomen-obilježju ubijenima. U ovom predmetu podignuto je 13 optužnica ali presuda i dalje nema.

Na Bradini u jednom danu ubijeno je 48 civila, a poslije kroz logore stradalo je još njih 40, posjetili su danas preživjeli već bivši stanovici ovog mjesta na tužnu godišnjicu. U ovom mjestu nekada je živjelo oko 2.000 Srba, a danas ih ima svega dvoje.

“Imala sam osam i po godina kada sam zarobljena s užim članovima porodice. Apsolutno se sjećam svega. Nekako sam naprasno tu noć i odrasla. Svega se sjećam, bila su mučenja, maltretiranja, zlostavljanja”, priča preživjela logorašica Jelena Gačanin.

Jelena je dane u logoru provela u osnovnoj školi u Bradini, gdje je prije početka rata pohađala redovnu nastavu, a danas kaže ne može ni pogledati zgradu, a da joj se ne vrate mučna sjećanja. Bradinu su napali pripadnici Armije Republike BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, MUP-a i paravojnih formacija.

“31. godina prošla je od strašnog zločina ali još nijednu pravosnažnu presudu nemamo. Doduše, podignuto je 13 optužnica i toliko godina nema nikakve presude za te zločine”, ističe Zoran Pologoš, predsjednik Udruženja Konjičana RS-a.

U konjičkoj opštini prije rata živjelo je preko 7.000 Srba, a danas ih ima svega 200 mahom starijih stanovnika.

federalna.ba

Bradina ratni zločini ratni zločin godišnjica