Obilježena godišnjica masakra u Ulici Bakarevića u kojem je ubijeno sedmero djece

Obilježena godišnjica masakra u Ulici Bakarevića u kojem je ubijeno sedmero djece

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjestu pogibije sedmero djece u Ulici Bakarevića kod broja 5 (MZ Bistrik) u masakru koji je počinila Vojska Republike Srpske prije 29 godina.  

Tog 26. juna 1993. godine u 20.45 sati, od djelovanja granate, poginulo je sedmero djece: Nihada Ćatić, Velida Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović i Belma Zijadić.  

Osim porodica ubijene djece i delegacije KS, današnjem obilježavanju prisustvovali su i predstavnici Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS...  

U ime Kantona Kantona Sarajevo prisutnima se danas obratio Kemal Starogorčić, pomoćnik ministra privrede za Sektor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je podsjetio da je prije 29 godina granata s agresorskih položaja Vojske Republike Srpske prekinula je dječiju igru, prekinula je djetinjstvo za sedam naših malih sugrađana.   

“Sedmero djece je ubijeno. Patnju njihovih roditelja niko ne može zamisliti, niti razumjeti njihov bol.  Roditeljima upućujem duboko i iskreno ljudsko saosjećanje zbog nenadoknadivog gubitka”, naveo je, između ostalog, Starogorčić. 

Kako je dodao, govorit ćemo ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, jer je potrebno stalno podsjećati kako se takvi gnusni zločini ne bi ponovili ni ovdje niti nigdje na svijetu.  

“Stoga, treba se podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani uglavnom bez hrane, vode, elekltičner energije i plina... a i pored takvih neljudskih uslova života su bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperskim djelovanjem kojim su ubili preko 12 hiljada gradana Sarajeva”, kazao je Starogorčić.  

Prema njegovim riječima, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.   

“Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo moraju biti adekvatno kažnjeni”, zaključio je Starogorčić.   

Za zločine počinjene u Sarajevu Medunarodni sud u Haagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine.   

Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat "koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja granatiranja", prenosi Služba za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Sarajevo godišnjica
Sarajevo Istočno Sarajevo voda
0 07.08.2022 19:05
Foča ratni zločin ratni zločini godišnjica
0 07.08.2022 18:31
SFK 2000 Sarajevo BiH sport fudbal nogomet
0 07.08.2022 12:25
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Fićo Fiat-Fićo fest Sarajevo
0 06.08.2022 13:28