videoprilog Prijatelja Srebrenice (Dnevnik 2) (Izvor: AA)

Obilježena 19. godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa žrtava genocida

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena 19. godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida.

Na spomen obilježje cvijeće su položili i počast žrtvama odali predstavnici Memorijalnog centra Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, kao i mnogobrojni građani iz cijele Bosne i Hercegovine.

Šefket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica, u obraćanju je rekao da je danas 19 godina od prve dženaze kada je ukopano 600 žrtava genocida.

"Kako majka Munira kaže to je bio najveći povratak u jednom danu, a vratili su se naši sinovi, očevi, i braća u tabutima. Godine 1995. ovo mjesto je trebalo biti mjesto nade, ali je postalo gdje su majke posljednji put vidjele svoje muževe, braću, sinove. Njih više od osam hiljada je ubijeno", rekao je Hafizović koji je dodao da preživjele žrtve genocida očekuju i nadaju se pravdi.

Tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljene su tri kolektivne dženaze za žrtve genocida. Prva dženaza je obavljena 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada je ukopano 282 žrtve, i treća dženaza je bila 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 osoba. Tokom te 2003. godine ukopano je 989 žrtava genocida.

Tada je zvanično otvoren Memorijalni centar Potočari, a otvorio ga je bivši američki predsjednik Bil Clinton.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

federalna.ba/AA

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari godišnjica