videoprilog Kristiana Bilića (Federacija danas)

Obilježen Svjetski dan dijabetesa u Brčko distriktu BiH

Svjetski dan dijabetesa je obilježen i u Brčko distriktu BiH. Udruženje Dijabetičara Brčko distrikta BiH na Trgu mladih dijeli promotivne materijale te besplatno mjeri nivo šećera u krvi, kako bi skrenuli pažnju na važnost prevencije dijabetesa.

Na Trgu mladih u Brčkom vladala je velika zainteresovanost građana koji su došli da izmjere nivo šećera u krvi, dobiju savjete te preventivno djeluju i nauče nešto o dijabetesu. Sa predsjednikom udruženja smo razgovarali i o tome kako koronavirus utiče na dijabetičare te koliko su oni izložena kategorija.

“Da u svome domu pripreme neke osnovne stvari za slučaj da se zaraze virusom, kao što su dovoljna količina sovjih lijekova, inzulina, trakica, sredstava za podizanje nivoa šećera u krvi i takođe da se veoma pripaze. Kao u svakoj infekciji, ako se pojavi da znaju da uvijek tada šećer raste, da se češće javlja hiperglikemija i da tada treba dodatno da mjere nivo šećera u krvi” , kaže Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja dijabetičara.

Podršku aktivnosti je pružio i Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta. Kazali su da je Fond radio sve vrijeme pandemije te uveo i dežurne telefone 24 sata, ali najbitnije za dijabetičare jeste da česti problemi u vezi s nedostatkom trakica nisu slučaj u Brčko distriktu.

“Prošle godine smo povećali broj trakica, ove godine smo već dva put povećali broj trakica, tako da ne samo da nije bilo problema nego smo napravili neke dodatne korake u cilju podrške i pomoći ponovo našim osiguranicima, našim sugrađanima“, ističe Miodrag Todorović, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

U BiH ne postoji jedinstveni registar oboljelih od dijabetesa, ali se pretpostavlja da oko 365.000 građana boluje od dijabetesa, a polovina, oko 157.000 osoba, nisu svjesni da imaju tu bolest.

federalna.ba

Brčko
Brčko Miroslav Tomić
0 03.10.2022 15:49
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko voće voćarstvo
0 26.09.2022 16:51
cijene Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 24.09.2022 22:09
Brčko Brčko distrikt BiH potrošači
0 23.09.2022 18:46
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko budžet proračun rebalans
0 22.09.2022 20:06
Komunalno Brčko Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 18.09.2022 20:23