Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i u Brčko distriktu BiH

Koordinacija boračkih udruženja Armije RBIH za Distrikt nizom aktivnosti obilježila je danas Dan državnosti BiH.

Predstavnici Koordinacije su zajedno sa predstavnicima udruga proistekilih iz "108. Pješačke HVO Brigade Ravne Brčko" položili vijence i cvijeće na dva spomenika spomenicima u centru grada.

Gradonačelnik Zijad Nišić izjavio je novinarima nakon polaganja vijenaca da je veliki na značaj ZAVNOBIH-a i istakao da su tu udareni temelji multitničnosti i suživota u BiH.

„Ovo je istorijski datum kada je konstatovano, odnosno ustanovljeno, da je država BiH država svih njenih građana, podjednako Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih ostalih koji u njoj žive. Zatim da je to država koja brani prave interese, na isti način, na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. To je jedna univerzalna vrijednost, koju je ustanovio ZAVNOBIH svojim odlukama, a koja je temelj i izvor i za sadašnji život u BiH“, istakao je gradonačelnik Nišić, i dodao da je to jedini okvir unutar kojeg BiH ima šanske i kad je riječ o svim integrativnim procesima unutar Evropske unije.

U ime udruga proisteklih iz 108. Pješačke HVO Brigade Ravne Brčko Ivo Ađelović je naglasio kako je 25. novembar prilika da se prisjetimo svih onih koji su kroz noviju historiju prije svega dali svoje živote kako bi Bosna i Hercegovina imala svoj kontinuitet i opstala.

„Što se tiče nas branitelja mi znamo šta smo branili i odbranili. No zasigurno da i politika, odnosno političari u BiH, treba da razumiju da je Bosna i Hercegovina jedinstvena odnosno cjelovita država i da je samo na taj način trebaju dalje graditi“, naglasio je Anđelović.

U sali gradskog Doma kulture, istim povodom održana i Svečana akademija, na kojoj je uz prigodan program o historijskom putu BiH govorio profesor dr. Vahidin Preljević.

federalna.ba/Fena

Brčko Brčko distrikt BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko pametne klupe internet
0 21.02.2024 23:27
Brčko distrikt BiH
0 20.02.2024 19:20
Brčko distrikt BiH subvencija subvencije
0 19.02.2024 18:07
Brčko distrikt BiH sukob interesa
0 19.02.2024 15:09