Pripreme za obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici teku prema planu

U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica danas je održan treći sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica. Na sastanku je razmatran Izvještaj predsjednika pododbora o aktivnostima između dvije sjednice.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „SZ UN-a“ Srebrenica Hamdija Fejzić kaže da je usvojen nacrt programa obilježavanja 27. godišnjice genocida.

- Kao i svake godine imamo iste aktivnosti, kao i program okupljanja preživjelih pripadnika 28. divizije u Nezuku 7. jula, a 8.jula kreće „Marš mira 2022“. U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida ovdje u krugu Memorijalnog centra održat će se konferencija „Heroina Srebrenice - Majčina marama“. Na toj konferenciji će prisustovati mnoge poznate ženske ličnosti. Konferenciju organizuje Udurženje Majke Srebrenice i Memorijalni centar Potočari. Inače, pripreme se odvijaju prema planu i mislim da ćemo sve završiti na vrijeme sa svim aktivnostima u sklopu obilježavanja 27.godišnjice genocida u Srebrenici - kazao je Fejzić.

Prema podacima Instituta za nestale osobe dosad su identifikovane 42 žrtve genocida koje će ubiti ukopane 11. jula u Potočarima.

federalna.ba/Fena

Srebrenica genocid dženaza