Obavještajne agencije SAD-a smatraju da su Ukrajinci odobrili napad u kojem je ubijena Darija Dugina
(Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Obavještajne agencije SAD-a smatraju da su Ukrajinci odobrili napad u kojem je ubijena Darija Dugina

Članovi ukrajinske vlade dali su odobrenje za napad u blizini Moskve u kojem je u eksploziji automobila poginula novinarka Darija Dugina, kćerka istaknutog ruskog nacionaliste, smatraju američke obavještajne agencije, objavljeno je u srijedu.

"New York Times" je objavio da se američki zvaničnici plaše da napad izveden u augustu ima veze sa tajnom kampanjom, za koju upozoravaju da bi mogla proširiti sukob koji je u toku.

Prema izjavama zvaničnika, Sjedinjene Američke Države nisu bile dio napada i nisu pružile obavještajne podatke ili drugu pomoć.

"Američki zvaničnici rekli su da nisu bili upoznati s operacijom", navodi se u izvještaju, dodajući da bi se američki zvaničnici usprotivili ubistvu da su bili konsultovani.

"New York Times" je objavio da je SAD prošle sedmice obaviješten o ulozi Ukrajinaca.

Navodi se da je SAD zabrinut da bi takvi napadi mogli uticati na tok rata i isprovocirati Rusiju da izvrši udare protiv ukrajinskih zvaničnika.

"Američke zvaničnike frustrira nedostatak transparentnosti Ukrajine u pogledu vojnih i tajnih planova, posebno na ruskom tlu", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je stvarna meta bio Aleksandar Dugin, otac novinarke za koga su operativci vjerovali da je u vozilu.

Ostaje nepoznato ko je iz ukrajinske vlade naredio napad ili da li je predsjednik Volodimir Zelenski potpisao operaciju.

Ruske vlasti okrivile su Ukrajinu za organizaciju napada.

federalna.ba/AA

Darija Dugina Rusija Ukrajina