'O njoj se više nije govorilo': Bono u novim memoarima piše o smrti svoje majke
(Izvor: EPA/FABIO FRUSTACI)

'O njoj se više nije govorilo': Bono u novim memoarima piše o smrti svoje majke

Irska rock zvijezda Bono otkrio je koliko ga je mučila posjeta majci na samrtnoj postelji u dublinskoj bolnici nakon što je imala aneurizmu kada je on imao 14 godina.

U odlomku objavljenom u New Yorkeru iz njegovih nadolazećih memoara Surrender: 40 Songs, One Story, frontmen U2 prisjeća se da se Iris Hewson srušila na sprovodu svog oca "Gags" Rankina 1974. i umrla samo nekoliko dana kasnije, i da se u kući koju je dijelio s ocem Bobom i starijim bratom Normanom njeno ime više nikada nije spomenulo.

“Bojim se da je bilo gore od toga. Rijetko smo na nju i pomislili”, piše. “Bili smo trojica Iraca i izbjegli smo bol za koju smo znali da će nastati od razmišljanja i govora o njoj.”

62-godišnji pjevač, rođen kao Paul David Hewson, dugo je pripisivao "rupu u svom srcu" koju je ostavila njegova majka svojoj želji da postane rock zvijezda. Kao tinejdžer pun bijesa okrenuo se muzici kako bi se nosio s tugom, kaže. Brojne pjesme U2-a spominju smrt ili odsutnost njegove majke, uključujući I Will Follow, Tomorrow, Out of Control, Mofo i Iris (Hold Me Close). U odlomku iz svojih memoara, u kojima je svako poglavlje nazvano po pjesmi grupe U2, Bono s ljubavlju piše o nedjeljnim jutarnjim ritualima odlaska u crkvu koji su se razvili iz toga jer je imao oca katolika i majku protestantkinju. ("Njihov je brak izbjegao sektaštvo Irske u to vrijeme", kaže on.)

Druga razlika između porodica njegovih roditelja, piše on, jest da je “porodica Rankin osjetljiva na moždanu aneurizmu. Od pet sestara Rankin, tri su umrle od aneurizme. Uključujući Iris.” Bono opisuje komešanje na djedovoj sahrani nakon što se njegova majka srušila pored groba. “Vidim svog oca kako nosi moju majku u naručju kroz gomilu, poput bijele snooker loptice koja rasipa trokut kugli u bojama. Žuri da je odvede u bolnicu“ - prisjeća se.

“Iris se onesvijestila. Iris se onesvijestila.’ Glasovi mojih teta i rođaka pušu okolo poput povjetarca kroz lišće. 'Bit će ona O.K. Samo se onesvijestila.'

“Iako je djedova sahrana i iako se Iris onesvijestila, mi smo djeca, rođaci, trčimo uokolo i smijemo se. Sve dok Ruth, majčina mlađa sestra, nije uletila na vrata. ‘Iris umire. Imala je moždani udar.'

“Svi se gomilaju okolo. Iris je jedna od osam iz broja 8: pet djevojčica i tri dječaka. Plaču, nariču, bore se da ustanu. Neko primjećuje da i ja stojim tu. Imam četrnaest godina i neobično sam miran. Kažem maminim sestrama i braći da će sve biti O.K.

“Tri dana kasnije Normana i mene dovode u bolnicu da se oprostimo. Živa je, ali jedva... Ruth je ispred bolničke sobe, plače, s mojim ocem, u čijim očima ima manje života nego u očima moje majke. Ulazim u sobu u ratu sa svemirom, ali Iris izgleda mirno. Teško je shvatiti da je velik dio nje već otišao. Držimo je za ruku. Tu je zvuk klika, ali ga mi ne čujemo."

'Djelovala je iznenađeno što mogu pjevati'

Bono kaže da, iako ima vrlo malo uspomena na majku, njen grohotan smijeh pratio je njegovo djetinjstvo, "njen humor crn poput njenih tamnih kovrča".

Dok je njegov otac imao strast prema operi, Bono kaže da mu roditelji kao djetetu nisu poticali zanimanje za muziku. “Majka me čula kako javno pjevam samo jednom. Glumio sam faraona u mjuziklu Andrewa Lloyda Webbera 'Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat'. To je zapravo bio dio imitacije Elvisa, pa sam to i učinio. Odjevena u jedne od majčinih bijelih hlača sa srebrnastim šljokicama nalijepljenim, izvilo sam usnu i počeo. Iris se smijala i smijala. Djelovala je iznenađeno što znam pjevati, što sam muzikalan.

Nakon Irisine smrti, Bono piše, "Cedarwood Road postaje opera za sebe".

“Tri čovjeka koja su nekada vikali na televiziju sada viču jedan na drugoga. Živimo u bijesu i melankoliji, u misteriji i melodrami. Tema opere je odsutnost žene po imenu Iris, a muzika se pojačava kako bi zadržala tišinu koja obavija kuću i trojicu muškaraca – od kojih je jedan tek dječak.”

Pjevač također piše o svojoj nesretnoj godini u gimnaziji St Patrick's Cathedral od dobi od 11 godina, gdje se našalio sa svojom profesoricom španjolskog, Biddy, bacivši joj "pseće govno u kutiju za ručak" dok je jela na klupi u.

“Nije iznenađujuće, ali do kraja semestra Biddy je željela „ovo malo govno koje baca pseća govna“ van, te je sugerirano da bih mogao biti sretniji negdje drugdje. U septembru 1972. upisao sam se u Mount Temple Comprehensive School.”

Bilo je to u Mount Templeu - "nedenominacijskom, koedukativnom eksperimentu" - gdje je Bono upoznao Adama Claytona, Larryja Mullena Jr. i Davida Evansa (AKA The Edge), s kojima je osnovao U2 1976. godine.

Govoreći za BBC Radio 4 Desert Island Discs u junu, Bono je otkrio da ima polubrata koji je rođen nakon što je njegov otac imao aferu dok mu je majka još bila živa.

Bono je rekao da je kasnije propitivao oca zbog te afere. “Pitao sam ga: ‘Je li volio moju majku?’ Rekao je: ‘Da’. I tako sam ga pitao: ‘Kako se to moglo dogoditi?’, a on je rekao da je moglo i da pokušava to ispraviti, da pokušava učiniti pravu stvar. Nije se izvinjavao, samo je konstatirao da su to činjenice. I ja sam načisto s tim.”

Bonin otac umro je 2001.

federalna.ba/The Guardian

Irska Bono memoari