videoprilog Amine Ramović (Dnevnik 2)

O Mehmedovićevoj stranci samo se zna da će imati odrednicu ‘bosanska’

Nova stranka na pomolu. Osnivač, sada već bivši kadar SDA, Šemsudin Mehmedović. O samoj stranci nema mnogo informacija, osim da će imati odrednicu ‘bosanska’. Ko će biti njeni članovi, Mehmedović nije želio otkrivati, a na njegovu najavu formiranja nove političke stranke i napuštanje dosadašnje za sada je izostala reakcija SDA.

Šemsudin Mehmedović kreće u formiranje nove političke stranke i platforme koja će okupiti sve koji će, kako navodi, štititi i zastupati interese Bosne i Hercegovine. Njeno osnivanje najavio je još od momenta kada je izgubio priliku biti oponent Bakiru Izetbegoviću u borbi za lidera SDA.

“U svakom slučaju stanje u kojem se nalazi BiH i njene institucije traži od nas da reagujemo na ovakav način jer imamo potpuno desno orijentisane političke stranke, imamo one koji iz dana u dan prave katastrofalne greške.Taj centralni prostor, liberalni, ostao je prazan”, kazao je Mehmedović

Podsjećamo, u prethodnom periodu SDA su napustili njeni dugogodišnji članovi Denis Zvizdić, Elmedin Konaković, Aljoša Čampara. Sada su istaknuti članovi NiP-a. Ne tako davno stranku je napustio i Semir Efendić, koji je također osnovao vlastitu stranku. Svoje nezadovoljstvo pred održavanje Kongresa stranke, podsjećamo, nije krio ni Adil Osmanović, a prije toga stranku je napustila i Alma Čolo. Prema tvrdnjama pojedinih, istim putem mogao bi i Osmanović, za koga se očekuje da bi trebao stati upravo uz Mehmedovića. Njihove odlaske i izrečene kritike predsjednik SDA je ocjenjivao kao rezultat ličnog nezadovoljstva. Konkretnije, na stav Mehmedovića da SDA radi na podjeli države, Izetbegović je, podsjećamo, odgovorio: “To je poruka Dodiku, nisi ti kriv, Mile, krivi smo mi, SDA. Ona te provocira, ti si dobar. Ona te provocira jer hoće podjelu BiH. Dobar je Čović, ali nije dobro rukovodstvo SDA. Nikada takve stvari nije govorio do ovog časa. Računao je vjerovatno da se u SDA radi refleksno, da SDA gubi izbore, da Izetbegović gubi, da stranci neće Izetbegovića - i debelo se prevario”.

Govoreći o ideji novog bloka, Mehmedović je priznao da se na ovom radi već neko vrijeme. U javnosti su se sa novom strankom povezivala mnoga imena, a među njima i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji je ovu mogućnost, gostujući u našem programu demantirao.

“Moj odgovor je vrlo jasan i kratak. Ne formiram novu političku stranku, član sam Predsjedništva Bosne i Hercegovine i moja uloga je da čuvam nezavisnost, suverenost i integrittet BiH i da okupljam sve demokratske snage”, kazao je tada Bećirović.

Mehmedovićeva stranka najavljena je kao promjena i svježina koja je, smatra politički analitičar Esad Bajtal, potrebna na političkoj bh. sceni. Tu svježinu traži i međunarodna zajednica, ističe Bajtal, a da će biti drugačija od postojećih, treba ih uvjeriti: “Imamo skoro 200 stranaka. Ako se nadamo svježini, to neće biti nešto loše. Ali ako se bori samo da se dođe do neke moći koja je negdje drugo izostala, onda građani neće imati nikakve koristi”.

Mehmedović napominje kako je grupa entuzijasta odlučila napraviti novi politički subjekt i ima ambiciju da okupi jedan savez političkih stranaka koje oduzimaju snagu tom bosanskom političkom bloku.

Da li će, kao prema najavama, nova stranka biti osvježenje i dati rezultate na političkoj sceni ili će biti samo još jedna u nizu? Ono što je sigurno, jeste da je potrebno promijeniti dosadašnje prakse i način vladavine, jer malo je kome od velikog broja stranaka na političkoj sceni intres građana fokus djelovanja. A morao bi biti, ako ništa, onda zbog sve dužih redova pred ambasadama i kartama u jednom smjeru.

federalna.ba

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović Federalni radio
0 27.02.2024 17:37
Naprijed Šemsudin Mehmedović
0 24.02.2024 18:59
Šemsudin Mehmedović RTV taksa RTVFBIH
0 06.02.2024 19:29
Naprijed Šemsudin Mehmedović
0 15.01.2024 17:23
Šemsudin Mehmedović Naprijed
0 04.01.2024 23:47
Šemsudin Mehmedović Naprijed
0 03.01.2024 19:42