O epohama fudbala u bivšoj Jugoslaviji: Izašla knjiga ”Utakmica života”

O epohama fudbala u bivšoj Jugoslaviji: Izašla knjiga ”Utakmica života”

Zamislite da zajedno sa Milkom Đurovskim doživljavate dramatične trenutke koji su prethodili njegovom prelasku iz Crvene zvezde u Partizan. Da sjedite pored Vladimira Petrovića Pižona u troli koja ga vozi od Bulbuldera do Marakane na utakmicu sa Realom iz Madrida.

Da trčite u zagrljaj Ljubi Radanoviću poslije pobjedonosnog gola protiv Bugarske i patite sa Ivanom Gudeljom zbog eliminacije sa Mundijala u Španiji. Da prozivate turskog sudiju koji je Meši Baždareviću uskratio san da brani boje svoje zemlje na Svjetskom prvenstvu i da tražite Ivicu Osima po hodnicima stadiona u Firenci, preklinjući ga da se vrati na teren i ponovo odredi izvođače penala protiv Argentine.

Sve ove nezaboravne trenutke koji su obilježili određene epohe jugoslovenskog fudbala, možete doživjeti čitajući novu knjigu Nebojše Petrovića ”Utakmica života”. To je saga o vedetama koji su prije svega bili ljudi, a tek onda profesionalci čije su karijere obilovale epskim momentima i antologijskim utakmicama, kaže autor.

Petrović, dugogodišnji sportski novinar iz Srbije, zavirio je u intimne detalje života najvećih imena sa prostora bivše SFR Jugoslavije. Razgovarajući sa njima u opuštenoj atmosferi, daleko od svjetlosti reflektora, Petrović ističe, ”otkrio je tajne i anegdote koje su oblikovale njihov put ka besmrtnosti”.

”Ovo nisu samo priče o golovima i trofejima, već o ljudima i njihovim snovima, strahovima, trijumfima i porazima. Svaka stranica ove knjige oživljava uspomene na vremena kada su tereni bili bojišta, a navijači autentični fudbalski romantici. Od Marakane do Maksimira, od JNA do Poljuda, preko Koševa, Grbavice, Bežigrada, Kantride, Bijelog brijega. Kroz pažljivo istražene intervjue i priče ispričane iz prve ruke, čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa istinskim duhom jugoslovenskog fudbala”, rekao je Petrović za Anadolu, dodavši:

”Svaki čitalac ove knjige, bez obzira na navijačku i nacionalnu pripadnost, zavoleće Robija i Darka kao članove najuže familije. Zajedno sa njima, drhtaće zbog Papenove šansu u 120. minutu i plakati od sreće kada Dika zaustavi šut Amorosa u Bariju. Proklizaće zajedno sa Martinom Vaskezom nakon Piksijevog lažnjaka u Veroni i juriti za Dejom kao Koler u Minhenu. Od Partizanovog Brisela, do Zvezdinih Barija i Tokija. Šampionske titula Želje, Dinama, Hajduka i Sarajeva. Nezaboravni dueli u Kupu Maršala Tita, antologijske utakmice državnog tima u kvalifikacijama i na završnim turnirima Evropskog i Svetskog prvenstva. Sve je tu. Škija, Pape, Šeki, Zlatko, Miloš, Joška, Biće, Mance, Miha, Zvone, Moca, Panta, Mile, Smaja, Šaban, Srećko. Nema ih u prvom licu, ali se provlače kroz svako poglavlje knjige. 'Utakmica života' jeste namenjena ljubiteljima fudbala, ali će u njoj uživati i svi oni koji cene autentične životne priče, snove i neprekidnu borbu za izvanrednost. Ona je svedočanstvo jednog vremena. Testament ljudskoj strasti, hrabrosti i trajnoj ljubavi prema igri za koju je jedna mudar čovek rekao da je lepša i bolja od života, jer u životu ne postoji drugo poluvreme.”

Veliki broj bosanskohercegovačkih igrača našao je mjesto u knjizi ”Utakmica života'”, što dovoljno govori o pečatu koji su asovi iz Bosne i Hercegovine ostavili u eks-jugoslovenskom fudbalu. Član slavne generacije Željezničara Haris Škoro, opisao je do najsitnijih detalja način na koji je Ćiro Blažević uspio da ga uvjeri da napusti Grbavicu i potpiše za zagrebački Dinamo.

„Došao je jedne srede u društvu Jureta Škegra, putovali su šest sati do Sarajeva i usput promenili četiri automobila da bi zavarali trag potencijalnim špijunima. Vrijeme je bilo sparno, mama je pripremila gozbu za uvažene goste iz Zagreba. Na stolu je bilo svega, od domaće rakije, do telećeg pečenja i tufahija. Ćiro je rekao 'polako sa hranom i pićem, prvo da završimo posao', a onda je otvorio torbu u kojoj su bila tri štosa novčanica od po hiljadu maraka, uredno spakovanih i umotanih u svežanj od papira. Na svakom zamotuljku, bilo je ispisano po jedno ime: Katarina, Barbara i Miroslav. Rekao je 'sine, odvojio sam deci od usta da bih tebe doveo u Dinamo, ovo je njihova ušteđevina'. Sedeo sam u društvu svog advokata Boška Jankovića i prijatelja iz detinjstva Faruka Halilovića Paše. Niko od prisutnih nije uspio da složi bilo kakvu grimasu na licu, a Ćiro je već imao novo iznenađenje. Mašio se rukom za unutrašnji džep sakoa, izvadio pištolj i prilično napetu atmosferu u prostoriji razbio još jednom rečenicom iz svog bogatog repertoara šala i doskočica: 'Ovo je za Šajbera i njegove crne fondove'. U sobi je na trenutak zavladao tajac, koji se vrlo brzo pretvorio u zdravicu i opštenarodno veselje. Dohvatio sam olovku i stavio paraf na ugovor, čime je transfer zvezde prelaznog roka 1987. godine, definitivno dobio zvanični epilog. Ćiro je složio onaj njegov šeretski osmijeh, podigao čašicu domaće rakije i nazdravio sljedećim rečima: 'Zakleti sam protivnik alkohola, ali zbog ovoga vredi okvasiti grlo. Da sam znao da se ovdje ovako dobro kuha, oženio bih devojku iz Sarajeva'”, piše, između ostalog, u novoj knjizi Nebojša Petrović.

federalna.ba/AA

knjiga Utakmica života