NYT: Netanyahu odobrio da S. Arabija koristi izraelski špijunski softver
(Izvor: Ilustracija)

NYT: Netanyahu odobrio da S. Arabija koristi izraelski špijunski softver

Izrael je koristio špijunski softver kompanije NSO grupe kao centralni stub diplomatske politike u proteklim godinama, sudeći po izvještaju The New York Timesa.

Ta zemlja je čak dala ovlaštenje saudijskom prijestolonasljedniku princu Mohammedu bin Salmanu da koristi softver Pegasus ne bi li se približila Saudijskoj Arabiji.

Godine 2020. tadašnji premijer Izraela Benyamin Netanyahu je odobrio da Saudijska Arabija koristi Pegaz, koji se smatra najboljim špijunskim softverom u svijetu, u telefonskom razgovoru sa saudijskom prijestolonasljednikom, navodi se u izvještaju The New York Timesa.

Portparol bivšeg premijera Izraela je izjavio za taj američki list da je tvrdnja da je Netanyahu nudio stranim liderima "takve sisteme u zamjenu za druge mjere potpuna laž".

Izrael nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom i Izraelcima je zabranjeno da se bave biznisom u toj kraljevini, a izraelski list Haretz je otkrio da se u cilju razvoja diplomatskih odnosa pomoglo uspostavljanju veza između nje i izraelskog sektora špijunskih softvera.

NSO grupa nije jedina prodavala špijunske softvere Saudijcima, kako se navodi, već su i firme Quadream i Cellebriti, druge izraelske kompanije cyber špijunaže, 2019. to činile.

Poslije otkrića da se softver za hakovanje NSO grupe koristio protiv novinara i aktivista za ljudska prava NSO grupa se našla na udaru kritika.

Prošle sedmice je predsjedavajući kompanije podnio ostavku nakon izvještaja da je softver Pegaz koristila izraelska policija i da je zaposlena u Human rights watchu u Bejrutu bila meta hakovanja.

Izraelski mediji prenose da je saudijski prijestlonasljednik direktno zvao Netanyahua da obnovi isteklu licencu kraljevine na softver Pegaz u zamjenu za otvaranje saudijskog vazdušnog prostora za izraelske avione.

Kako je navedeno pošto je licenca Rijada istekla Ministarstvo odbrane Izraela je odbilo da je obnovi zbog navodne zloupotrebe špijunskog softvera, što je očita aluzija na slučaj Jamala Kashoggija saudijskog novinara koji je navodno praćen zahvaljujući Pegazu i na kraju ubijen 2018. godine.

Bez licence NSO ne bi mogao da omogući Saudijskoj Arabiiji rutinsko održavanje softvera.

Uprkos pozivima prinčevih savjetnika, rukovodilaca NSO grupe i Mosada izraelsko Ministarstvo odbrane nije riješilo slučaj i zato je prijestolonasljednik pozvao Netanyahua i zatražio da se licenca obnovi.

Poslije tog poziva objavljen je niz sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i zemalja Zaliva, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata 2020. godine.

Uslijedili su sporazumi i sa Marokom i Sudanom.

Ključni dio sporazuma navodno je bila dozvola za korištenje saudijskog vazdušnog prostora prvi put za izraelske komercijalne letove na putu do Zaliva.

Pegaz je prvi put prodat kraljevini pod nadzorom prijestolonasljednika 2017. godine za 55 miliona dolara, navodi se u izvještaju The New York Timesa.

Za Netanyahua je bilo važno da Saudijci budu zadovoljni u jeku diplomatske inicijative koja će učvrstiti njegovu poziciju državnika, zvanično približavanje Izraela i nekoliko arapskih država.

federalna.ba/Beta

Izrael špijunski softver Pegasus
Izrael Palestina ubistvo novinarke
0 27.05.2022 08:55
Irak Izrael smrtna kazna
0 26.05.2022 21:31
bijeg iz zatvora bijeg zatvor Palestina Izrael
0 22.05.2022 15:31
Izrael majmunske boginje vakcinacija
0 22.05.2022 10:17
Izrael Naftali Bennett
0 19.05.2022 20:26