NY Times: Novinarku Al Jazeerae je vjerovatno ubio izraelski vojnik, ali nenamjerno
(Izvor: EPA/ABED AL HASHLAMOUN)

NY Times: Novinarku Al Jazeerae je vjerovatno ubio izraelski vojnik, ali nenamjerno

Izraelski vojnik je vjerovatno ubio Shireen Abu Akleh, novinarku Al Jazeerae, tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nema dokaza da ju je ciljao namjerno, pokazuju rezultati istrage koja je trajala mjesec dana, a objavio ih je New York Times.

Američki list je objavio detaljnu analizu oružanog sukoba u maju u Jeninu i zaključio da je "metak koji je ubio Abu Akleh ispaljen sa približne lokacije izraelskog vojnog konvoja, a najvjerovatnije ga je ispalio vojnik iz elitne jedinice". "Times nije našao dokaze da je osoba koja je pucala prepoznala Abu Akleh i ciljala baš nju", objavio je list i dodao da se nije moglo zaključiti da li je strijelac vidio da ona i njene kolege nose zaštitne prsluke sa oznakom "Press".

Kako je navedeno u novinskom izvještaju, rezultati istrage su kontradiktorni nekim tvrdnjama Izraela, prenijeli su izraelski mediji.

"Dokazi koje je razmotrio Time pokazuju da nije bilo naoružanih Palestinaca blizu nje kada je pogođena. To je kontradiktorno izraelskim tvrdnjama da, ako ju je vojnik greškom pogodio, to se desilo jer je pucao na naoružane Palestince", objavio je New York Times.

Istraga tog lista je također pokazala da je 16 metaka ispaljeno sa mjesta gdje se nalazio izraelski konvoj, a to se ne podudara s izraelskim tvrdnjama da je vojnik ispalio pet metaka u pravcu novinara.

Dugogodišnja novinarka Al Jazeerae, koja je imala i državljanstvo SAD, ubijena je 11. maja metkom u glavu, a njeno ubistvo je izazvalo osude širom svijeta.

federalna.ba/Beta

Shireen Abu Akleh ubistvo Izrael
Palestinac Izrael žrtve
0 17.08.2022 09:57
žrtve novinar Meksiko ubistvo Juan Arjón López
0 17.08.2022 08:56
napad Izrael Jerusalem
0 14.08.2022 08:28
žrtve Crna Gora ubistvo BiH Telegram telegram saučešća
0 13.08.2022 18:29
Iran Izrael Federalni radio
0 10.08.2022 16:58