Numankadić: Važno je da djeca baštine olimpijske vrijednosti i duh

Na današnji dan, 8. februara 1984. godine, u Sarajevu su svečano otvorene 14. Zimske olimpijske igre. 37 godina kasnije Olimpijski muzej svjedoči o duhu olimpizma i lijepim vremenima. Uspomene na njih najviše su sačuvane zahvaljujući nekadašnjem direktoru Olimpijskog muzeja Edinu Numankadiću, koji je ekipu Sporta dočekao u obnovljenom Muzeju.

Prošle godine, 8. oktobra, nakon 28 godina razaranja, otvorena je novoobnovljena zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

"Jako sam sretan da smo uspjeli i treći put obnoviti Muzej. Prvo ga napraviti 1984., zatim 2004. na 20. godišnjicu Olimpijade otvoriti ga u obnovljenoj Zetri i danas evo u matičnoj kući nakon 37 godina."

Ističe da je vrlo važno da naša djeca baštine nešto što je jedinstveno u historiji našeg grada, a to su olimpijske vrijednosti i olimpijski duh.

"Mi smo jedini olimpijski grad u regionu, ovo je jedini sportski muzej u BiH. Kada pogledate historiju grada Sarajeva u 20. vijeku, ovo je izuzetno pozitivan događaj, u globalnim, svjetskim razmjerama i to je razlog zašto smo se borili da se obnovi Muzej i da naša djeca u budućnosti baštine olimpijski duh, olimpijske vrijednosti i tradiciju."

Kaže da su na početku svi bili malo skeptički, šta će nam Muzej, a mi smo vjerovali da će to biti važna stvar.

"Shvatili smo da je to najveći sportski događaj ikad održan u ovom regionu i da je potrebno prezentirati civilizacijske vrijednosti BiH kroz kulturu. Kulturni programi su bili jako važni i jako bogati. Kao mala kruna svega toga nastao je jedan mali Muzej, po uzoru na onaj u Lozani."

Numankadić navodi da Olimpijski komitet nije 2004. preuzeo Muzej njega danas ne bi bilo.

"Zahvaljujući entuzijazmu i razumijevanju Olimpijskog komiteta mi smo u proteklih 27 godina uspjeli okupiti brojne institucije i ljudeda bi zajedno rekonstruisali i obnovili Muzej."

Ističe da je prava funkcija Muzeja da prezentira sportsku baštinu, koja je vrlo vrijedna.

federalna.ba

Edin Numankadić Olimpijski muzej
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine Edin Numankadić
0 25.05.2022 15:40
Sarajevska zima Olimpijski muzej
0 12.02.2022 16:33
Senka Ibrišimbegović Olimpijski muzej Sarajevo
0 29.01.2022 10:43
Sarajevska šahovska saga GRAD 2021 Olimpijski muzej
0 12.09.2021 15:44