NPS: Bolero našeg sjećanja i budućnosti Sarajeva

U Narodnom pozorištu Sarajevo, u četvrtak 8. februara sa početkom u 20:00 sati, premijerno će biti izveden baletni klasik „Bolero“ kompozitora Mauricea Ravela, u koreografiji Takuyae Sumitomoa, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Vesna Šouc.

Modernom olimpijskom pokretu pod vodstvom Pierrea de Coubertina cilj je bio stvoriti holistički pogled na sport i umjetnost kao komplementarne elemente modernog svijeta. Tokom godina, olimpijske igre u promoviranju ideala vještine, snage i brzine usmjerava se sve više na izričaje u umjetnosti. Ceremonije otvaranja i zatvaranja igara nedvojbeno su postale olimpijski kulturalni materijal par excellence. Tako je i bilo impresivno otvaranje i zatvaranje XIV zimskih olimpijskih igara održanih od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu u tadašnjoj Jugoslaviji (danas Bosni i Hercegovini). Sarajlije te davne 1984. godine se sjećaju tog blistavog trenutka našeg grada i bez dileme navode kako se na zatvaranju dogodio vrhunski  sportski i umjetnički doživljaj intimni Bolero otplesan na ledu sportski perfektno, estetski zadivljujuće. Bio je to šampionski poklon Sarajevu plesačkog para JayneTorvill s Christopherom Deanom. Četiri decenije poslije Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija našem gradu bude sjećanja baletnom izvedbom „Bolera“ u koreografskoj postavci gosta iz Japana TakuyaeSumitomoa, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom diriguje maestra Vesna Šouc. To je Bolero naše mladosti i sjećanja, ali i najava budućnosti u kojoj želimo opet slaviti sport i umjetnost koji su povezani na dublji način nego što se često prepoznaje. Kroz pokrete tijela, tehničku virtuoznost i emotivnu dubinu baleta, sport postaje izvor inspiracije i estetskog zadovoljstva.

Umjesto da ih posmatramo kao odvojene entitete, hajde da cijenimo sportske izvođače kao umjetnike na terenu, stvaraoce čija je paleta boja sastavljena od snage, elegancije i strasti. Naša izvedba Bolera je u slavu duha i ljepote koji nikada nije napustilo olimpijsko Sarajevo.“ - Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo

Napominjemo, baletna predstava „Bolero“ biti će izvedena u sklopu Svečane akademije povodom 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Naime, sarajevska Olimpijada zatvorena je plesom na ledu Britanaca JayneTorvill i Christophera Deana, a koji su osvojili zlatne medalje spektakularnim nastupom na muziku Bolera.

U predstavi će nastupiti baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo kojeg čine: Tamara Ljubičić, EkaterinaVereshchagina, Nataša Gaponko, Amina Sulejmanagić, Albina Huskić, ZulejhaKečo-Kapidžić, Selma Efendić, Toko Tatekawa, DarikaDunganova, Dora Kos, Lejla Bajramović, Luisa EscamillaRodriguez , Jovana Milosavljević-Lovrenović, Nadža Pušilo, Ivan Salonski, Boris Vidaković, Bulat Gareev, Til Čmančanin, Admir Kalkan, MasafumiOkuzono, Denis Zhuchenko, ElioArnoldo Villa Garcia ,Mihail Mateescu, Goran Staniškovski.

Asistentica koreografa je Rieka Sumitomo, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Amra Zulfikarpašić, te baletmajstor Mia Jahić.

Ulaznice za premijerno izvođenje baleta Bolero neće biti dostupne u prodaji, a o terminima narednih igranja javnost će biti blagovremeno obaviještena putem zvaničnih platformi NPS, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

federalna.ba

Bolero Narodno pozorište Sarajevo
Seljačka opera Narodno pozorište Sarajevo NPS
0 12.04.2024 19:33
Dino Mustafić Fasada Vlada KS Narodno pozorište Sarajevo
0 16.02.2024 11:09
Narodno pozorište Sarajevo predstava Oslobođeni Mostar
0 08.02.2024 11:46
Narodno pozorište Sarajevo Bolero
0 05.02.2024 10:16
holokaust Narodno pozorište Sarajevo BH UK NETWORK Bijeli cvijet
0 04.02.2024 14:52