NPS - Baletna predstava 'Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?' izvedena na sceni HNK Split
(Izvor: Fena/NP Sarajevo)

NPS - Baletna predstava 'Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?' izvedena na sceni HNK Split

Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo izveo je sinoć, na sceni HNK Split, plesno-kazališni komad "Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?"

Ljubitelji baleta uživali su u spoju Balanescuove glazbe, koreografije u potpisu renomiranog umjetnika Staše Zurovca te izuzetnih kostimografskih rješenja Bjanke Adžić-Ursulov i scenografije Josipa Lovrenovića.

Prema riječima koreografa i redatelja, rad na predstavi je inspirativna priča koja "nije ni balet, ni drama već ima svoju autentičnost koja je proizašla iz sâmog ansambla i autorske ekipe predstave."

- Sidranov tekst prije svega me je zainteresirao, kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje. Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje. Također nastoji ponuditi novu vrijednost i gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije.

Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče - riječi su Staša Zurovca, koreografa.

Kako navode u saopćenju za javnost, u predstavi su učestvovali solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

federalna.ba/Fena

predstava