Novoizabrani predsjednik Šri Lanke položio zakletvu
(Izvor: Reuters)

Novoizabrani predsjednik Šri Lanke položio zakletvu

Politički veteran Ranil Wickremesinghe u četvrtak je položio zakletvu kao novi predsjednik Šri Lanke kako bi preuzeo vlast u zemlji usred ekonomske krize bez presedana.

Stanovnici Šri Lanke mjesecima su izlazili na ulice tražeći od svojih najviših vođa da odstupe i preuzmu odgovornost za ekonomski haos zbog kojeg se 22 miliona ljudi u zemlji bori s nestašicom osnovnih potrepština, uključujući lijekove, gorivo i hranu. Dok su se demonstranti usredotočili na političku dinastiju Rajapaksa, Wickremesinghe se također našao na listu nepoželjnih osoba u zemlji, piše Associated Press.

On je šest puta bio biran za premijera ali nikada nije imao predsjedničku funkciju. Međutim, lako je pobijedio na tajnom glasanju zastupnika u srijedu za završetak mandata bivšeg predsjednika Gotabaye Rajapakse, koji je pobjegao iz zemlje nakon što su demonstranti prošle sedmice upali u njegovu rezidenciju i podnio ostavku.

Wickremesinghe ima veliko iskustvo u diplomatskim i međunarodnim poslovima i nadgledao je pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom.

federalna.ba/Fena

Ranil Wickremesinghe Šri Lanka predsjednik
Adnan Smailbegović UO Udruženja poslodavaca FBiH predsjednik
0 22.09.2022 19:35
Svjetska banka Šri Lanka finansiranje
0 29.07.2022 09:38
Šri Lanka Gotabaya Rajapaksa povratak
0 27.07.2022 08:17