videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Novinarska zajednica iščekuje javnu raspravu o izmjenama Krivičnog zakonika RS-a

Gotovo mjesec nakon što je u NSRS-u usvojen nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a ne zna se kada će biti organizovana javna rasprava. Novinarska zajednica očekuje od Ministarstva pravde RS-a da uskoro objavi raspored javne rasprave.

Ostaje još mjesec dana jer je nakon usvajanja nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a ostavljen dvomjesečni rok za organizaciju i održavanje javnih rasprava. Nezvanično, javne rasprave će biti održane u narednih desetak dana, ali zasad nema objava na sajtu Ministarstva pravde.

„Postavlja se pitanje zašto se išlo tako nabrzinu, zašto je radna verzija tako brzo došla pred narodne poslanike, a sada već mjesec nemamo rasporeda javnih rasprava“, kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

Stav medijske zajednice je da se na javnim raspravama treba pojaviti, ali i da su svi stavovi već jasno rečeni.

„Sigurno da će novinarska zajednica prisustvovati javnim raspravama samo sa jednim zahtjevom, povucite zakon ili povucite sve odredbe koje se odnose na klevetu i uvredu“, dodaje Vukelić.

U Transparency Internationalu Bosne i Hercegovine čekaju javnu raspravu zbog nacrta kojim se, između ostalog, kriminalizuju kleveta i uvreda, ali, kažu, i da iskustva s dosadašnjih javnih rasprava ne obećavaju previše.

„Kod nas je, nažalost, praksa da se javne rasprave održavaju samo da se ispuni zakonska obaveza i da postoji nekakva percepcija, odnosno krinka nekakve javne rasprave dok suštinski prijedlozi koji se upućuju i od strane stručne javnosti i od nevladinih organizacija upućenih u toku rasprava se vrlo malo poštuju i implementiraju“, istakla je Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International BiH.

Iz Ministartsva pravde RS-a su odgovorili da javne rasprave još nema jer u ovom ministarstvu i dalje razmatraju pismene primjedbe, sugestije i prijedloge na usvojen nacrt. Najavili su da će javna rasprava biti održana u maju.

federalna.ba

Republika Srpska Krivični zakon RS javna rasprava
veliki kašalj Republika Srpska potvrđeno
0 30.11.2023 11:24
Republika Srpska piće Prime povlači
0 27.11.2023 11:22
Republika Srpska Banjalučka berza aukcija
0 27.11.2023 09:37
Republika Srpska
0 18.11.2023 00:16
akcija policija Republika Srpska
0 14.11.2023 11:09
Republika Srpska štrajk pravosuđe
0 02.11.2023 12:08