Novinari napustili raspravu o nacrtu zakona kojim se kriminalizuje kleveta
(Izvor: Minja Šuković/nezavisne.com)

Novinari napustili raspravu o nacrtu zakona kojim se kriminalizuje kleveta

Novinari iz Republike Srpske demonstrativno su danas napustili javnu raspravu u Narodnoj skupštini RS o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se predviđa kriminalizacija klevete i uvrede.

Novinari su istakli da je to skandalozan prijedlog koji mora da bude povučen iz procedure, prenijeli su banjalučki mediji. Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina, rekla je da novinarska zajednica javnu raspravu od početka smatrala formom, najavljenom zbog javnosti, mada se znalo da ona neće donijeti ništa novo.

Po njenim riječima, novinarska zajednica u Banjaluci je u nekoliko navrata pokušala da dođe do ministra pravde RS Miloša Bukejlovića, koji se nije odazivao pozivu.

"Sada je (nacrt) došao na javnu raspravu i mislimo da nema smisla da se tu natežemo. Imao je šansu (ministar)", kazala je Gojković Arbutina.

Milkica Milojević, novinarka Euroblica, izjavila je da odmah i u cjelosti treba da bude povučen iz skupštinske procedure predloženi nacrt izmjene zakona kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda, ističući da u RS postoje građanski zakoni kojima je to regulisano.

Ona je navela da "donosioci odluka ne treba da pretjeruju u ponavljanju stava da imamo sve više povratnika u vršenju prekšaja uvreda i kleveta, jer imamo jednog povratnika koji najčešće kleveće i vrijeđa i to javno, a to je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske".

"Ukoliko bi ovaj zakon silom skupštinske većine bio usvojen, poručujem tužiocima i sudijama da postupaju po zakonu jednako prema predsjedniku i političkim moćnicima, tako i prema radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji", rekla je Milkica Milojević.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić, izjavio je da je bilo "besmisleno učestvovati u prividu demokratije koju pokušava izvršna i zakonodavna vlast da prikaže" raspravom o nacrtu izmjene zakona.

"Napuštajući javnu raspravu novinarska zajednica je jasno poručila: 'Povucite ovaj nacrt zakona!'. Ovaj zakon je toliko loše napisan, skandalozan i tolike posljedice može proizvesti, da je besmisleno učestvovati i pokušati da se poboljša", ocijenio je on.

Vukelić je upozorio da će usvajanjem ovakvog zakona biti narušena sloboda govora u Republici Srpskoj i da će se pogoršati medijske slobode koje su i sada na niskom nivou.

federalna.ba/Beta

novinari Republika Srpska javna rasprava Krivični zakonik
genocid izvještavanje Srbija Republika Srpska
0 12.07.2024 12:04
OHR zakon Zastava grb himna Republika Srpska
0 09.07.2024 08:26
novinari Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini Ured EU u BiH Brian Aggeler Johann Sattler
0 08.07.2024 18:10
Pojas Gaze novinari Palestina Izrael
0 07.07.2024 08:51
PIC Saopćenje OHR Srebrenica Republika Srpska
0 20.06.2024 12:16