Novi tim CERIT-a predstavlja BiH na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Ženevi

Novi tim CERIT-a predstavlja BiH na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Ženevi

Predstavnici Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju - CERIT dobili su poziv da i ove godine predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi 'FIRST Globall Challenge 2022 Carbon Capture' u Ženevi od 13. do 16. listopada.

Tim čine srednjoškolci: Lejla Nuhić, Danis Mušić, Hana Juklo, Nizama Šuta i Sanjin Brajević pod mentorstvom mr.sc. Anesa Hadžiomerovića, IT Ing. Denija Ajanića i IT studenta Armina Đidelije.

U CERIT-u podsjećaju kako su prošle godine osvojili 1. mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FCG2021 Discover&Recover u konkurenciji od 177 zemalja sudionica.

Uz to, ove su godine osvojili brojne nagrade poput one na FIT Coding Challengeu u kategoriji Smart Living and Innovations za primjenjivost proizvoda.

"Tu je i 14. Međunarodno MEB natjecanje robota koje se održalo u Sanliurfi, Turkiye (13.-16.6.2022.) gdje je sudjelovalo 10.803 natjecatelja, a naš tim je osvojio 3D printer, dva pehara i 5.500TL. Također, tu je i nagrada Večernjakovog pečata, Ponos Bosne i Hercegovine, na koju smo također jako ponosni",   kažu iz CERIT-a.

 Potom napominju kako će pripreme nastaviti u svojim malim prostorijama na Bulevaru u Mostaru koje su sada uvelike modernije u odnosu na prošlu godinu.

"Robotika je budućnost, sviđalo se to nekome ili ne. Svjesni smo da će uništiti neka, ali i istovremeno stvoriti nova radna mjesta za koja će biti potrebna prekvalifikacija.  Ljudi će i dalje ostati dominantni kada pričamo o upravljanju, servisiranju, programiranju, komunikaciji, zelenoj ekonomiji i slično", naglašavaju mostarski robotičari, ocijenivši kako sustav obrazovanja u BiH nije loš, no opširan je i uči se dosta nepotrebnih stvari.

Mišljenja su kako je potrebno pratiti tržište rada i krenuti ka modifikaciji i modernizaciji nastavnih planova i programa kako u školama, tako i na fakultetima.

Na koncu su izrazili zadovoljstvo što će uskoro javnost moći upoznati s njihovim novim projektom koji povezuje u radu države iz regije, i to Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

"Najvažnije jeste postojanje regionalnog razumijevanja i spremnosti da se ide naprijed - po prvi put ćemo zajednički lansirati satelit u svemir", najavljuju iz CERIT-a.

federalna.ba/Fena

CERIT