Novi protest 9. maja ispred Ambasade SAD-a, Delegacije EU-a i OHR-a

Novi protest 9. maja ispred Ambasade SAD-a, Delegacije EU-a i OHR-a

Udruženje građana "Restart BiH" najavilo je da će 9. maja organizovati nove proteste u Sarajevu, koji će, kako je navedeno, vjerovatno biti održani na tri lokacije - ispred zgrada Ambasade SAD-a, Delegacija EU-a i OHR-a.

„Prvobitno smo planirali da taj događaj se održi u Tuzli i da tako nastavimo širiti ideju građanskog modela uređenja države. Tuzla se godinama predstavljala kao slobodarski, antifašistički i multietički grad tako da smo turneju obilaska bh. gradova trebali nastaviti upravo tamo na taj datum“, istakli su iz ovog udruženja. 

Kako su naveli, zbog aktuelne situacije su prinuđeni ponovo ostati u Sarajevu – ovaj put će ponuditi konkretna rješenja „u situaciji kada je visoki predstavnik srušio dejtonske postavke, tj. Ustav BiH“.

„Prvo rješenje koje ćemo ponuditi je vraćanje na izvorni Ustav RBiH. Drugo rješenje je prijedlog naše Azre Zornić – municipalizacija, a to je državno uređenje sa dva nivoa - država i općina. Treće rješenje koje spremamo otkrivamo 9. maja“, stoji u saopćenju.

Na kraju su kazali kako će poslati pisma namjere na spomenute adrese, kako bi ih visoki zvaničnici planirali primiti devetog maja.

federalna.ba

Restart protest