Novi premijer Australije Anthony Albanese položio zakletvu
(Izvor: EPA/LUKAS COCH)

Novi premijer Australije Anthony Albanese položio zakletvu

Novi premijer Australije Anthony Albanese položio je u ponedjeljak zakletvu uoči odlaska na samit u Tokio na kojem će učestvovati i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

Laburistička stranka lijevog centra Anthonyja Albanesea pobijedila je na izborima u subotu konzervativnu koaliciju dosadašnjeg premijera Scotta Morrisona. Koalicija je bila na vlasti devet godina, a vodila su je tri premijera.

Prebrojavanje glasova i dalje traje i neizvjesno je da li će Albaneseova stranka kontrolisati većinu u parlamentu. Prema preliminarnom rezultatima, laburisti imaju osigurano 75 mjesta, a za formiranje većine u Predstavničkom domu potreban im je još jedan mandat.

"Želim voditi Vladu koja ima isti osjećaj optimizma i nade za koju mislim da definiše australski narod", rekao je Albanese u rodnom Sydneyu prije odlaska u Canberru gdje je položio zakletvu.

Bivši lider opozicije lijevog centra koji ističe da je njegova zemlja spremna da se angažuje u borbi protiv klimatskih promjena, učestvovaće na samitu Quada (SAD, Indija, Japan, Australija) u utorak u Tokiju.

Osim američkog predsjednika na skupu će učestvovati i japanski premijer Fumio Kishida i njegov indijski kolega Narendra Modi.

federalna.ba/AA

Australija novi premijer
Sidney Aboridžini Australija
0 19.06.2022 09:20
Australija ušteda električne energije
0 16.06.2022 11:12
fudbal nogomet Australija Svjetsko prvenstvo Peru sport
0 14.06.2022 00:08