Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar
(Izvor: IMDb)

Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar

Novi film Rubena Östlunda “Triangle of Sadness”, čiji je koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva, uvršten je u službenu selekciju festivala u Cannesu. Östlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 25. Sarajevo Film Festivala,saopćila je pres služba Sarajevo Film Festivala.

U saopćenju se navodi da je film “Triangle of Sadness” satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Brod se besprijekorno održava. Brodom sa dobrostojećim putnicima upravlja idiotski, marksistički pomorski kapetan. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije. Šačica preživjelih putnika je izbačena na obalu pustog ostrva.

Film je koproduciran u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT).

Selekcija festivala u Cannesu objavljena je na današnjoj konferenciji za novinare u Parizu.

75. filmski festival u Cannesu bit će održan od 17. do 28. maja ,navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Ruben Östlund Obala Art Centar
Ruben Östlund Triangle of Sadness Festival u Cannesu
0 28.05.2022 22:10