Novi kineski manevri oko Tajvana, Tajpej osudio provokacije
(Izvor: PLA)

Novi kineski manevri oko Tajvana, Tajpej osudio provokacije

Istočna komanda Kineske narodnooslobodilačke armije započela je u četvrtak zajedničku vojnu vježbu oko Tajvana, po prvi put otkako je William Lai Ching-te ove sedmice inaugurisan za predsjednika te ostrvske države.

Vježba obuhvata Tajvanski moreuz, kao i sjeverne, južne i istočne regione ostrva Tajvan, zajedno sa okolnim područjima, uključujući ostrva Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin.

Glasnogovornik komande Li Xi rekao je da se vojska, mornarica, zračne snage i raketne snage udružuju u provođenju vježbe pod nazivom “Joint Sword-2024A“, koja se održava u četvrtak i petak.

Li je dodao da je vojna vježba "snažna kazna" za separatističke poteze Tajvana i predstavlja strogo "upozorenje" zbog miješanja "spoljnih snaga".

U međuvremenu, Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvcana saopštilo da je oko ostrva otkrivena jedna letjelica i osam plovila.

Tajvansko ministarstvo osudilo je najavu vježbe “Joint Li Chien-2024A“, rekavši da to "ugrožava regionalni mir i stabilnost".

"Ne tražimo sukobe, ali nećemo od njih bježati. Imamo samopouzdanje da zaštitimo našu nacionalnu sigurnost", saopštilo je ministarstvo.

federalna.ba/AA

Tajvan Kina