videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

U Istočnom Sarajevu novi ispit za državnu koaliciju

Relaksacija odnosa i dogovor ili još jedna politička utakmica bez povoljnog rezultata? Nekoliko sati dijeli nas od odgovora šta će iznjedriti novi Dan D za državnu vlast. SNSD, HDZBiH i stranke Trojke ovaj put u Istočnom Sarajevu. Druga lokacija, na stolu, ista pitanja. Buran politički dan očekuje se i u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, dok je u Vijeću ministara zatišje do srijede.

Utorak - Dan D za bh. političku scenu. U fokusu sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta i famozno najavljeni sastanak lidera državne koalicije.

“Poslije te sjednice 22. sve će u Bosni i Hercegovini biti drugačije, ništa neće biti isto”, poručio je nedavno predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Domaćin je upravo on, a gosti dobro poznati. Lideri Trojke i Dodikov dugogodišnji politički partner Dragan Čović. Kompromis i dogovor na ispitu, a adresa za promjenu stanja na terenu Istočnog Sarajeva. Nova prilika za usvajanje niza reformskih zakona. Najavljena od onih koji su kreirali eskalaciju političke krize, a sada nude rješenja. Ali uz ako...

“Imamo zakon o Sudu Bosne i Hercegovine i paralelno ide zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i imat će sudbinu praćenja - ili će proći oboje ili neće ni jedan. Imamo izborne zakone koje trebamo riješavati, što je zahtjev hrvatske strane”, rekao je Dodik.

Zahtjevi i uslovljavanja - nasuprot optimizmu s težnjom ka kompromisu. Kratki opis i modus operandi prethodnih sastanaka državne vlasti. Dogovor postignut na posljednjem i dalje na čekanju. Sjednica Zastupničog doma mogla bi iznjedriti imenovanje novog ministra finansija Bosne i Hercegovine. Prijedlog uputila Borjana Krišto, a kandidat je SNSD-ov Srđan Amidžić. Podrška od najdugotrajnijeg saveznika, očekivano, nije izostala.

“Međusobno povjerenje bi značilo da imamo u punom sazivu Vijeće ministara koje može raditi, da možemo donositi nove zakone, a parlamentarna većina koja se prepoznaje kroz ove stranke koje su se okupile da međusobnim povjerenjem prate jedni druge u parlamentarnoj proceduri”, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZBiH.

A u parlamentarnoj proceduri sutra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u. Iako je Ustavni sud BiH žarište interesovanja, obaveza usvajanja seta zakona na evropskom putu naše zemlje i dalje čeka na ispunjenje. Pitanja različita, ali pred liderima i dalje isti izbor. Razgovor ili blokade. Ironično, Nikšić prekida svaki vid komunikacije s Dodikom. No, u realnosti razgovor za Trojku nema alternativu.

“Zbog svega toga ću otići da razgovaram sa Dodikom u Istočno Sarajevo, kao što je i on došao kod mene u Konjic, jer je to jedini put koji nas vodi do usvajanja zakona neophodnih za reforme iz oblasti ekonomije, socijalne politike, pravosuđa i svega ostalog. Alternativa je blokada i naredne četiri godine, a ja na to ne želim pristati”, poručio je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

“Očekujem da kolege ispoštuju dogovor. U okviru tog dogovora je usvajanje reformskih evropskih zakona kao i potvrđivanje ministra finansija, s kojim nemam problem jer to jeste pozicija SNSD-a”, naglasio je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Ususret sastanku svi akteri, čini se, vode vlastitu politiku. Dodik uvjerava da teži razgovoru, dok ne odustaje od izbacivanja stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Čović u tišini priprema izmjene Izbornog zakona, a Trojka traži recept da sačuva državnu vlast, dok se odupire Dodikovim ultimatumima. Šta je crvena linija, zasad je nepoznanica. Za to vrijeme brojna važna pitanja čekaju na dogovor državnih lidera. No, ni dogovor nije garancija.

“Ne bi bilo prvi put da se desi da se nešto dogovorimo, a da se ne ispuni”, zaključio je Nikšić.

federalna.ba

Trojka Vijeće ministara Bosne i Hercegovine SNSD HDZBiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sjednica
0 22.04.2024 08:37
Trojka Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo
0 18.04.2024 21:03
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine koalicija
0 09.04.2024 20:46
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Digitalna Europa
0 09.04.2024 17:09
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Srednjoročni program rada
0 09.04.2024 13:12