Novi britanski premijer promijenio odluku, ipak ide na klimatski samit UN u Egiptu
(Izvor: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Novi britanski premijer promijenio odluku, ipak ide na klimatski samit UN u Egiptu

Novi britanski premijer Rishi Sunak danas je promijenio svoju raniju odluku da ne učestvuje klimatskom samitu u Egiptu u organizaciji Ujedinjenih nacija.

Sunakov kabinet je ranije saopštio da zbog "domaćih obaveza" premijer neće moći da učestvuje na Konferenciji UN o klimi (COP27) u Sharm el Sheiku koja počinje u nedelju.

Ipak premijer je danas objavio na Twitteru da će učestvovati na dvosedmičnom skupu u Egiptu jer "nema dugoročnog prosperiteta bez akcije ka klimatskim promjenama". "Nema energetske bezbjednosti bez ulaganja u obnovljive izvore energije", napisao je on.

Sunakovu raniju odluku da ne ode na samit o kllimi kritikovali su mnogi, uključujući i njegovog savjetnika za klimu Aloka Sharmu.

Velika Britanija predsjedava Konferencijom strana (COP) i bila je domaćin samita o klimi prošle godine u Glazgovu u Škotskoj.

Poslanica Zelene stranke Caroline Lucas rekla je da je promjena odluke kakvu je napravio Sunakov "na svjetskoj sceni sramotan", ali: "Neka mu ovo bude lekcija: da zna da je klimatsko vodstvo važno".

federalna.ba/Beta

Rishi Sunak klimatski samit Egipat