Novi argentinski čelnik Milei suočen s inflacijom od 143 posto
(Izvor: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni)

Novi argentinski čelnik Milei suočen s inflacijom od 143 posto

Novoizabrani argentinski predsjednik Javier Milei neće imati vremena za uživanje u svojoj nedjeljnoj pobjedi jer je naslijedio zemlju osakaćenu inflacijom i bez gotovine kreditora i međunarodne solidarnosti.

- Biti predsjednik Argentine mora biti jedan od najtežih poslova u politici na svijetu - izjavio je Benjamin Gedan, direktor projekta Argentina u centru Wilson u Washingtonu.

- Problemi su postali toliko duboki, složeni i isprepleteni da ih nije lako riješiti, čak i ako ih je lako identificirati - kazao je.

Milei je došao na vlast na valu bijesa zbog decenija lošeg upravljanja, obećavajući da će odbaciti nacionalnu valutu pezos u korist američkog dolara, zatvoriti centralnu banku i smanjiti potrošnju.

Obećao je "kraj propadanja Argentine" i upozorio da nema vremena za "postepenost ili polumjere".

On će preuzeti dužnost 10. decembra, dok mu analitičari predviđaju težak put s inflacijom od 143 posto i nivoom siromaštva višim od 40 posto.

Milei je predložio dolarizaciju ekonomije do 2025. kako bi se zaustavio "rak inflacije", što znači da bi on odbacio pezos i da bi Argentina izgubila kontrolu nad monetarnom politikom kao što je određivanje kamatnih stopa.

Za dolarizaciju su potrebne velike zalihe zelenih novčanica, a Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da su dolarske rezerve Argentine opasno niske.

Čak i uz podršku opozicije desnog centra, politički novajlija Milei ima "vrlo malo zakonodavne moći", rekao je analitičar Carlos Gervasoni sa Univerziteta Torcuato Di Tella.

- Dakle, ne postoji način da se donesu zakoni koji, naprimjer, zahtijevaju promjenu valute zemlje ili zatvaranje centralne banke – kazao je.

Kako bi pokušala da zadrži inflaciju, argentinska vlada je godinama strogo kontrolisala kurs pezosa prema dolaru, koji je bio zamrznut tri meseca prije izbora, a sada je dozvoljeno da devalvira na tri posto mjesečno, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Argentina predsjednik inflacija
Lionel Messi Argentina Nigerija Kina
0 10.02.2024 14:55
MMF Argentina
0 01.02.2024 08:27
Filipini predsjednik helikopter Coldplay
0 22.01.2024 10:09