videoprilog Adisa Mujdanovića (Dnevnik 2)

Novi apel vlastima: Kontrolišite trgovce, građani žive sve gore!

Konstantna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i ostalih proizvoda, koja ne prate rast plata i penzija, uz nekontrolisano dizanje marži trgovaca - muče brojne građane BiH. Iz Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH uputili su apel vlastima da pojačaju kontrole i pomognu ugroženim kategorijama stanovništva.

Nekada veoma popularna i posjećena, Zelena pijaca u Brčkom danas je pusta tokom svih godišnjih doba. Poskupljenja, male plate i penzije te generalno nizak životni standard razlozi su zašto je kupovna moć građana oslabila.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH uputili su apel vlastima da pojačaju kontrole i pomognu ugroženim kategorijama stanovništva. Najviše ih muči nekontrolisano dizanje marži trgovaca, ali i brojne prevare pri kupovini raznih proizvoda.

„Predlažemo Vladi da upotrijebi svoja zakonska i druga ovlaštenja da pokuša zaustaviti rast cijena kod trgovaca tako što će pojačati inspekcijsku kontrolu kod trgovaca i proizvođača te i angažovati inspekciju u većoj mjeri“, kaže Šukrija Dupčanin, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH.

Izjavu iz Inspektorata Brčko distrikta BiH o kontrolama trgovaca nismo uspjeli dobiti. Distrikt je u maju ove godine usvojio Zakon o regulisanju cijena, koji je u entitetima donesen mnogo ranije, a predstavlja instrument za kontrolu formiranja cijena na tržištu i omogućava novčano kažnjavanje.

Dajana Nikolić volonterka je Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH. Ona upozorava kako je danas puno neispravne robe na tržištu - igračke, uređaji...

„Hajdemo naći rješenje - da se sva roba koja je prehrambena umanji sa PDV-om i da taj procenat bude 0. Onda će narod uštedjeti, ako ništa, na svakom artiklu mjesečno 15-20 maraka. Na 15-30 artikala će imati 150-200 maraka. Da mogu kupiti drva, ogrev i zimnicu“, ističe Stojan Novaković, volonter Udruženja za zaštitu potrošača Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH prije nekoliko dana je usvojila Odluku o ograničavanju marže na naftne derivate kojom se propisuje maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 6 feninga po litru derivata za preduzeća, poduzetnike, podružnice i druga pravna lica koja obavljaju djelatnost trgovine naftnim derivatima na veliko, dok je za obavljanje djelatnosti trgovine naftnih derivata na malo propisana maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 25 feninga po litru derivata.

federalna.ba

cijene Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
Alijaga Kučukalić Brčko
0 26.11.2022 18:40
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 25.11.2022 20:24
Brezovo Polje Brčko povratnici
0 22.11.2022 19:48
Brčko Brčko distrikt BiH obrazovanje
0 20.11.2022 10:41