Novi album The Rolling Stonesa postavlja rekorde američke top liste
(Izvor: OFFICIAL CHARTS COMPANY)

Novi album The Rolling Stonesa postavlja rekorde američke top liste

Rolling Stonesi su postali prva grupa koja je ušla u top 10 u Sjedinjenim Državama sa novim albumom u svakoj deceniji od 1960-ih. Najnoviji studijski album veteranskog benda, Hackney Diamonds, ušao je na Billboard listu na treće mjesto.

Takođe su produžili svoj rekord kao bend sa najviše 10 najboljih američkih albuma svih vremena, sa ukupno 38 - ispred drugoplasirane Barbre Streisand na 34.

U Velikoj Britaniji, izdanje je dovelo grupu na broj jedan po 14. put.

Hackney Diamonds je prva zbirka originalnih pjesama benda od 2005. godine, a uključuje doprinose Eltona Johna, Lady Gage, Paula McCartneya, Stevie Wondera i bivšeg basiste Stonesa Billa Wymana.

To je ujedno i njihov prvi studijski album od smrti bubnjara Charlieja Wattsa 2021.

Govoreći na predstavljanju albuma u Hackneyju, u istočnom Londonu, u septembru, gitarista Keith Richards je rekao: "Otkad Charlieja nema, bilo je drugačije, on će uvijek biti naš četvrti član. Naravno da nam nedostaje." Umjesto Wattsa, na novom albumu se pojavljuje Steve Jordan, koji je također popunio mjesto pokojnog bubnjara na turneji ovog ljeta.

Stonesi također drže rekord po broju američkih albuma broj jedan u većini decenija, sa ukupno šest.

U Velikoj Britaniji, Rolling Stonesi sada stoje uz Robbieja Williamsa sa 14 albuma na broju jedan, uključujući kolekcije kao što su albumi s najvećim hitovima, reizdanja i LP ploče. Rekord pak drže Beatlesi sa 16 albuma. Rock legende su također osvojile Brit Billion Award u znak priznanja za streamovanje više od milijardu puta u Velikoj Britaniji.

Stonesi su osvojili ne samo svijet streaminga - Hackney Diamonds je također bio na vrhu prošlosedmične ljestvice zvaničnih vinil albuma u Velikoj Britaniji.

Na pitanje NME-a da li će bend krenuti na turneju za promociju albuma, Ronnie Wood je potvrdio da je putovanje u Ameriku "planirano za iduću godinu", ali zvanični datumi tek treba da budu objavljeni. Upitan da li bi nastup na Glastonbury festivalu takođe mogao biti u planu, rekao je: "Volio bih to. Mislim da je to pod moranje."

federalna.ba/BBC

the rolling stones rekord Top 10
Mont Everest Kami Rita rekord
0 13.05.2024 10:13
rekord temperatura
0 30.01.2024 12:08
Kelvin Kiptum Chicago maraton svjetski rekord rekord
0 08.10.2023 19:17