Nove mjere za pronalitet u ZHK-u

Zapadnohercegovački kanton izglasavanjem Zakona o zaštiti porodice sa djecom, koji predviđa materijalnu podršku za svako treće i sljedeće dijete, želi otvoriti put pronatalitetnih mjera. Već od 1. augusta ove godine, kada se stvore sve proceduralne pretpostavke, mogu se podnositi prijave za materijalnu pomoć koja će iznositi 500 maraka mjesečno. U Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi tog kantona, napominju kako efekte zakona očekuju već za godinu dana, a one prave za dvije do tri godine. O ovom zakonu, sredstvima koja već postoje i koja će se izdvajati, u vezi sa porodicom, resorni ministar u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona Tomislav Pejić kaže:

Izglasan je zakon o zaštiti obitelji s djecom koji je novi zakon na području ove županije, i kojim mi sad pokušavamo, na neki način staviti akcenat na pronatalitetne mjere, te pomoći obiteljima s troje i više djece da u ovim težim vremenima, koja su oko nas i pred nama, da na neki način rasteretimo te obitelji i pomognemo im pri odgoju naše djece, budućnosti ove županije, ističe Tomislav Pejić .

Kako kaže, to je i podstrek mladim obiteljima da imaju više djece. Na sjednici Vlade, koja bi trebala biti iza blagdana Velike Gospe, trebala bi biti donijeta odluka o visini, a to će definitivno biti 500 KM, i na tom smo iznosu radili proračune i vidjeli koliko bi to sredstava bilo, kaže Pejić i dodaje, da za četiri mjeseca do kraja 2022. godine rebalansom u proračunu osigurano je  3,3 milijuna KM, dok bi za sljedeću 2023. godinu to bilo 10 milijuna KM.

U narednom periodu ministarstvo i Vlada uradiće naputak i kriterije – naglašava ministar.  Prema njegovim riječima, pravi učinak ovih mjera, trebao bi biti vidljiv za dvije ili tri godine. Tada će se moći  vidjeti da li su ovaj zakon i mjere dale učinak,  da li je stopa nataliteta porasla te da li je veći broj prvorođenih, drugorođenih kao i za treće i četvrto dijete. Tomislav Pejić ističe da su to podaci za statistiku, a koji su mjerodavni i ministarstvu i Vladi ZHK, u okviru kojih će tad biti poznato kakvi su rezultati kao i u kojem smjeru možda povećavati ili dodavati još neke mjere. O nekim dodatnim mjerama u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi već razmišljaju, navodi ministar Pejić.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu Sindikat ljekara i stomatologa Vlada TK
0 27.09.2022 10:14
Kotlina Danis Tanović Feđa Štukan Boris Ler ida keškić mario knezović
0 27.09.2022 10:14
SIPA operativna akcija Alea
0 27.09.2022 10:12
Himalaji Hilaree Nelson
0 27.09.2022 09:28