Zastoj u izgradnji Prve transverzale izazvala je eksproprijacija zemljišta
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Zastoj u izgradnji Prve transverzale izazvala je eksproprijacija zemljišta

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pojasnio je danas da Vlada FBiH nije nadležna za saobraćajne komunikacije u gradovima i Sarajevo je jedini grad u kojem se to radi, dodajući da je zastoj u izgradnji Prve transverzale izazvala eksproprijacija zemljišta.

On je na taj način odgovorio na pitanje novinara o izgradnji Prve transverzale koja je žila kukavica u Kantonu Sarajevo, naglašavajući da sve što je u tom infrastrukturnom projektu urađeno uradila je Vlada FBiH.

- Tek je sada počela gradnja tunela ispod naselja Kobilja Glava koji radi Vlada Kantona Sarajevo, a nastavak iza tunela projektirat će Vlada FBiH i vjerovatno i graditi taj dio. Zastoj u izgradnji te ceste je izazvala eksproprijacija zemljišta - pojasnio je nadalje Novalić.

Dodao je da postoji problem od Velešića do groblja Bare i objekta kompanije Penny koji je na putu Prve transverzale, to pitanje se nije moglo riješiti. Sada je odlučeno da se taj dio preskoči i nastavi gradnja dalje što će pomoći Vogošći, ali ne i centralnom dijelu Sarajeva.

- To je više pitanje Kantona Sarajevo, jer Vlada FBiH u drugim kantonima ne gradi gradske saobraćajnice - zaključio je Novalić.

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić Prva transverzala
Fadil Novalić Federalni budžet budžet
0 27.01.2023 18:03
Fadil Novalić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:06
genocid godišnjica genocida u Srebrenici žrtve genocida Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Srebrenica Vlada Federacije BiH Fadil Novalić
0 12.01.2023 17:19