videoprilog Mujesire Purić i Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas) (Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Novalić: Vlada FBiH će pomoći u projektu gasifikacije Breze

Premijer FBiH Fadil Novalić bio je u radnoj posjeti Ilijašu, Brezi i Varešu. U razgovoru sa predstavnicima ovih lokalnih zajednica razmatrane su aktuelne ekonomske teme, sa posebnim akcentom na njihove infrastukturne potrebe te razvojne planove. Ove su posjete dio aktivnosti Vlade Federacije u pripremi budžeta za narednu godinu.

Ilijašu je neophodna podrška viših nivoa vlasti u realiziranju nekoliko infrastrukturnih projekata koji značajno mogu ubrzati privredni razvoj, ali i popraviti kvalitet života građana. Konkretno, to su projekati gradnje treće trake  na magistralnoj cesti M18, uređenja i zaštita rijeke Misoče koja je praktično vodozahvat za tri općine u dva kantona, ali i rješavanje pitanja neprespektivne vojne imovine. Ti bi projekti osigurali nastavak pozitivnih privrednih kretanja u ovoj općini u kojoj su, uz pomoć Vlade Federacije, neki  već ranije pokrenuti.

„Tu spada izgradnja trafostanice preko Elektroprenosa koja je već u toku, i to nas raduje jer će za narednih 30-40 godina obezbijediti dovoljno struje ovom gradu koji se širi u industrijskom smislu“, kazao je premijer Novalić (SDA).

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazić (SDA) istakao je kako i u ovoj godini, mada je još pandemijska, imaju stanovit ekonomski rast: „Imamo izgradnju novih privrednih hala i pripremamo sve ono što je bitno da se taj trend nastavi i u narednom periodu“.

U Brezi su premijeru prezentirani  infrastrukturni projekti za koje je nužna pomoć Vlade Federacije, među kojima posebno ističu gasifikaciju, kao konačno rješenje za problem grijanja grada. No, fokus je bio na odnosu ove lokalne zajednice i rudnika mrkog uglja.

„Kada je u pitanju Rudnik, on trenutno zapošljava više od jedne trećine ukupno radno sposobnog stanovništva sa područja općine Breza, što znači da smo itekako zavisni o Rudniku i kroz ovaj proces restrukturiranja sigurno da će se kapacitet Rudnika i broj uposlenih narednih godina smanjivati“, kazao je načelnik Općine Breza Vedad Jusić (SDA).

Novalić je najavio da će naručiti idejni projekat za gas te dovesti stručnu ekipu iz Elektroprivrede, sastaviti sa lokalnom zajednicom i Rudnikom da se napravi jedan kvalitetan program restrukturiranja rudnika, koristeći dva ograničenja - nema socijalnog pritiska i ne želimo ostati bez električne energije koja potječe dominantno iz uglja.

Ugalj će i u narednih 30 godina biti ključni energet za proizvodnju struje, a za to vrijeme nužno je očuvati sadašnju energetsku samostalnost, naglasio je premijer. Za to vrijeme nužno je osigurati uvjete za privrednu tranzicija, čega su u Brezi itekako svjesni, kao što su svjesni i činjenice da je u tom procesu nužno raditi na potencijalnim investitorima prihvatljivijem poslovnom ambijentu. Naravo, tu očekuju pomoć viših nivoa vlasti.

federalna.ba

Fadil Novalić Breza fosilna goriva
Fadil Novalić povećanje plate
0 09.08.2022 11:26
Podgora Breza predizborna kampanja predizborne kampanje
0 05.08.2022 21:18
turizam ZDK Breza
0 05.08.2022 19:24
Fadil Novalić Vlada Federacije BiH
0 31.07.2022 20:24
Fadil Novalić ekonomija BDP zaposlenost
0 29.07.2022 10:26