videoprilog Emine Macić (Dnevnik 2)

Novalić svoju vladu smatra uspješnom, analitičari nisu oduševljeni

Rad sastava sada već bivše Vlade Federacije su obilježili brojni uspjesi, tvrdi bivši premijer Fadil Novalić. Ocjenio je da je Vlada koju je vodio bila na krilima socioekonomskih reformi, koje su uvedene pod pritiskom Međunarodne zajednice, ali naglašava da su program ipak uradili čelnici Federalne vlade. No, ne dijele svi mišljenje bivšeg premijera.

Bivši premijer za bivše ministre kaže da su odlično radili svoj posao. U teškim uvjetima ekonomske krize, naslijeđenih problema bivše vlasti, perioda koronavirusa, ali i rata u Ukrajini bivša je vlada, smatra, opravdala povjerenje koje je dobila, a posebno izdvaja kao uspjeh porast BDP-a za 10 puta.

“Ono čime mjeri svijet uspjeh jedne vlade, to je, prije svega, BDP. On je, radi usporedbe, doduše, u dva mandata narastao za oko 12 milijardi, a prije toga u toku jednog mandata je narastao 10 puta manje. Broj uposlenih je narastao za 64.000, prije toga je u jednom mandatu narastao za 7.200. Porezi, direktni i indirektni, narasli su za 5,5 milijardi. Prije toga su pali za 270 miliona. To su porezi koji služe za povećanje penzija, gradnju autocesta itd.”, navodi Novalić.

Izvoz je porastao za šest milijardi. Plate su u osmogodišnjem mandatu porasle za 346 KM. Fadil Novalić je posebno ponosan jer su u penzije u posljenjih godinu dana njegovog mandata šest puta povećavane. Ekonomski analitičari ne dijele dobre ocjene Fadilu Novaliću. Nisu oduševljeni radom bivše Vlade, iako priznaju da je imala i evidentne uspjehe.

“Što se tiče same Vlade, radila je u krnjem sastavu, ništa se nije desilo od onih reformi koje su gromoglasno najavljivane”, kaže espert za ekonomiju Svetlana Cenić.

“Nisu se riješili krupni ekonomski problemi, poput stabilnosti PIO, povećanja značajnih povećanja penzija, rješavanje zdravstvenog sistema, pogotovo fiskalnog sistema, rasterećenja rada. O tome se govorilo osam godina, međutim, ništa se nije uradilo”, ocjenjuje ekspert za ekonomiju Admir Čavalić.

Naglašava da je prvi mandat bivše Federalne vlade bio daleko uspješniji. Podsjetio je na usvajanje Zakona o radu, koji je unaprijedio zakonodavstvo FBiH, kao i unapređnjenje fiskalne discipline, što je rezultiralo stabilnošću fiskalnog ekonomskog sistema. U poređenju sa RS-om, FBiH je u ekonomskom smislu daleko stabilnija, tvrdi Cenić.

“Priznajem ovoj vladi da je finansijski mnogo stabilnija nego što je RS i da je privredna, odnosno industrijska osnova neuporedivo jača, ali ona je bila takva i prije ove vlade.”

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić ocjenjuje dobrima početak rada bivše Vlade, ali ne i ukupan rad. 

“I od Vlade i od parlamenta tražili smo određene strateške promjene i izmjene propisa do kojih nije došlo. Nismo zadovoljni, prije svega, nedonošenjem sistemskih propisa čiji je cilj poboljšanje poslovnog okruženja, a to su propisi iz oblasti ukidanja ili smanjenja parafiskalnih nameta, porez, doprinosa, uspostave boljeg ekonomskog i socijalnog napretka”, naveo je Nenadić.

Zahtjeve koje bivša Vlada nije ispunila, iz Udruženja poslodavaca se nadaju se će ispuniti nova. Naravno, staru vlada će pored dobrih rezultata, posebno kada je u pitanju razvoj malih i srednjih preduzeća, servisiranje budžetskih korniska, miliona maraka odvojenih za mlade, ostati upamćena i po aferi respiratiri i sudskom procesu koji je okončan prvostepenim presudama.

federalna.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić
RMU Kreka Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Vlada Federacije BiH
0 12.04.2024 17:15
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Vlada Federacije BiH demobilisani borci naknade demobiliziranim borcima
0 28.03.2024 17:28
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Vlada Federacije BiH podrška poljoprivredi
0 28.03.2024 16:46
Fadil Novalić zatvor Vojkovići
0 22.03.2024 10:55
Fadil Novalić Senad Pećanin
0 15.03.2024 18:21