Novalić razgovarao s generalnim sekretarom Svjetske meteorološke organizacije

Novalić razgovarao s generalnim sekretarom Svjetske meteorološke organizacije

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa delegacijom Svjetske meteorološke organizacije (WMO) predvođenom generalnim sekretarom Peeterom Taalasom i direktoricom Ureda WMO za Evropu Korneliom Radics.

Inače, ova delegacija boravi u BiH povodom održavanja informativnog dana Evropske agencije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) za područje zapadnog Balkana. Ovaj skup se održava u suorganizaciji Federalnog hidrometeorološkog zavoda, a prvi put ovom događaju prisustvovat će rukovodioci najznačajnih meteoroloških organizacija svijeta i Evrope.

Premijer Novalić je gostima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak.

- Uključivanje u evropske meteorološke okvire i saradnja institucije veoma su važni za napredak hidrometeorologije u našoj zemlji. Stoga, naša podrška u tom pravcu bit će nastavljena. Svjesni smo mogućnosti koje će u tom procesu dobiti naši stručnjaci. Opredjeljenje Vlade Federacije je nastaviti pružati podršku Federalnom hidrometeorološkom zavodu kako bi se pridružio značajnim evropskim institucijama u ovoj oblasti - rekao je premijer Novalić.

Kako je istaknuto u današnje vrijeme posebno je važno pravovremeno raspolagati svim informacijama o hidrometeorološkim prilikama, da bi se na vrijeme pripremili i preventivno djelovali u slučaju eventualnih nepogoda. 

Sastanku je prisustvovao i direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić koji je istakao značaj podrške Vlade Federacije pri provođenju projekata ovog zavoda. Naglasio je da su oni uspješno realizirani zahvaljujući finansiranju iz federalnog budžeta, iako su trebali biti podržani s državnog nivoa.

Također, je razgovarano i o osnivanju Regionalnog centra u okviru integriranog globalnog osmatračkog Sistema Svjetske meteorološke organizacije (WIGOS).

Inače, EUMETSAT informativni dan za područje zapadnog Balkana organizira Federalni hidrometeorološki zavod u saradnji sa Evropskom agencijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), a održat će se 18. i 19. aprila ove godine u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić WMO Svjetska meteorološka organizacija
WMO izvještaj temperatura
0 30.11.2023 12:35
Rezime Fadil Novalić
0 07.11.2023 18:32
Rezime Fadil Novalić
0 07.11.2023 18:22
Fadil Novalić Razim Halkić Admir Čavalić Halil Bajramović Mevludin Bektić Adnan Smailbegović Odgovorite ljudima
0 20.09.2023 22:10
WMO najtopliji avgust ocean
0 06.09.2023 11:11
globalno zatopljenje El Nino WMO
0 15.07.2023 10:04