videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Premijer Novalić i ministar Vujanović boravili u radnom posjetu Kantonu 10

Premijer FBiH Fadil Novalić i ministar trgovine Zlatan Vujanović boravili su danas u radnom posjetu Kantonu 10. S kantonalnim premijerom Ivanom Vukadinom i ministrima u Vladi razgovarali su o dosadašnjoj i budućoj saradnji, razvojnim projektima, transferima ali i problemima kojih u ovom kantonu ne nedostaje. Naime, u prostorno najvećem i slabo naseljenom kantonu teže je održavati određene institucije, te će, kako je rečeno, Federacija biti osjetljivija i izdašnija u podršci.

Kanton 10 obiluje velikim poljoprivrednim, turističkim i energetskim potencijalima, osobito tzv. zelenom energijom. No, uz njihovu nedovoljnu iskorištenost i naglašen odliv stanovništva, problem je i derogacija Graničnog prijelaza Kamensko koji je, od nekadašnjeg razvojnog, postao limitirajući faktor.

„Govorili smo, konkretno, o nemogućnosti izvoza našeg brenda, to je Livanjski sir, i drvnih sortimenata na Graničnom prijelazu Kamensko, gdje gomilamo bespotrebno troškove jer moramo ići na Bijaču ili Izačić“, istaknuo je Ivan Vukadin, premijer K10 (HNP).

No, kako je riječ o granici s Europskom unijom, rješenje tog problema nije ni u kantonalnoj, a ni entitetskoj nadležnosti. No, zato se može pomoći više kroz transfere nižim razinama vlasti i redovite programe potpore.

„U zadnje dvije i po godine 34 miliona maraka čistih transfera dodijelili smo Kantonu 10, ne brojeći redovne programe u poljoprivredi, izbjeglicama itd. Mi ćemo to nastavit, imamo veću osjetljivost spram ovakvih kantona koji imaju mali broj stanovnika i veće probleme“, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH (SDA).

U posljednje tri godine samo kroz izravnu potporu proračunu Federalna vlada je K10 uplatila po 7 milijuna 358 tisuća maraka.

„Mi taj novac koristimo za sanaciju problema u zdravstvu, razvojne projekte, pomoć lokalnim zajednicama, govorimo o završetku priče vodosnabdijevanja, izgradnji cestovne infrastrukture, poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji i ubrzavanja procedura vezano za dozvole za obnovljive izvore energije, što je naš veliki potencijal“, naglasio je Vukadin.

Zaključeno je i da su veliki potencijal i poznati ljudi iz ovog kantona, osobito iz Livna.

„Od Rimca pa sve do sportaša Dalića itd., koji na određen način nikad nisu zaboravili svoj grad Livno i dio svog potencijala, koji je negdje u bijelom svijetu jako narastao, svakako imaju namjeru vratiti tu. Za svake takve projekte Federacija stoji na raspolaganju“, poručio je Novalić.

Federalni premijer i ministar trgovine u Livnu su posjetili i dva gospodarska subjekta - Mesnu industriju Pavić i Mljekaru Livno, a boravak u Kantonu 10 okončat će u Tomislavgradu obilaskom Tvornice kabela i vjetroparka Ivovik.

federalna.ba

Fadil Novalić Livno
Bakir Izetbegović Livno
0 05.08.2022 15:29
Fadil Novalić Vlada Federacije BiH
0 31.07.2022 20:24
Livanjsko kulturno ljeto Livno smotra folklora Kad zapivam niz livanjsku stranu
0 31.07.2022 11:35
Fadil Novalić ekonomija BDP zaposlenost
0 29.07.2022 10:26