videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 2)

Novalić i Zukić u posjetu Bosanskom Grahovu

Federalni premijer Fadil Novalić i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su Bosansko Grahovo. Sastali su se s načelnicima tri povratničke općine. Fokus razgovora bio je na povratku, obnovi, infrastrukturi i ekonomskoj održivosti.

Riječ je o slabo razvijenim općinama koje muče gotovo identični problemi – loša infrastruktura, ekonomska održivost, povratak i spora obnova.

„Cijene na tržištu građevinskih materijala dovode do toga da mnogi tenderi i javni pozivi padaju - onda smo prinuđeni da raspisujemo nove javne pozive. Ima dosta kuća još i porušenih i stambenih jedinica i zgrada“, objašnjava načelnik Općine Glamoč Nebojša Radivojša (SNSD).

Načelnik Općine Bosansko Grahovo Uroš Đurić (SNSD) ističe: „Najveći problem stanovništva je Dom zdravlja, odnosno porodična medicina koja ne funkcioniše. To zbrinjavanje i liječenje nam je jedan gorući problem“.

„Nadam se da ćemo i mi kao nerazvijena općina napokon početi se baviti razvojnim projektima i to će nam biti prioritet rada u narednom periodu – znači, povećanje broja zaposlenih“, navodi načelnice Općine Drvar Dušica Runić (SNSD).

A za tako nešto trebaju kvalitetni projekti kojih sa ovih prostora nema dovoljno.

„Dogovorili smo se da učinimo zajedno napor da se poveća broj ovih koji apliciraju na način da ćemo mi kao ministarstvo obezbijediti odgovarajuću tehničku pomoć i edukaciju“, kazao je ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić (SDA).

Rečeno je da su ove godine mogućnosti potpore s federalne razine znatno veće.

„Ne samo zbog veće količine novca stavljenog na taj razdjel nego i zbog intencije da se jače pomognu siromašnije općine. To znači da ćemo mi morati napraviti neke različite kriterije, mekše kriterije, za ove siromašne općine. A i neke druge, tvrđe kriterije za one druge, uslovno rečeno, bogatije općine“, izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić (SDA).

federalna.ba

Fadil Novalić Amir Zukić Bosansko Grahovo
Fadil Novalić zatvor Vojkovići
0 22.03.2024 10:55
Fadil Novalić Senad Pećanin
0 15.03.2024 18:21
Fadil Novalić Željko Komšić Denis Bećirović pomilovanje
0 06.03.2024 19:47
Fadil Novalić pomilovanje
0 06.03.2024 11:03