videoprilog Kristine Marković (Federacija danas)

Novalić: Cilj je skupiti dva miliona KM za pomoć općini Stolac

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača, federalni ministri prostornog uređenja i raseljenih osoba i izbleglica Josip Martić i Edin Ramić, te predsjedavajući i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović i Mladen Bošković danas su posjetili općinu Stolac.

Tom prilikom sastali su se s načelnikom Općine Stolac Stjepanom Boškovićem povodom snažnog zemljotresa koji je nedavno pogodio Stolac.

Također, posjetili su Osnovnu školu Stolac i Prvu osnovnu školu Stolac koje su oštećene u zemljotresu.

- Na sastancima je konstatovano da je ukupno evidentirana šteta oko 4,5 miliona KM, te da će udruženim sredstvima Federacije BiH, kantona i općine locirati u budžetskim stavkama oko dva miliona KM operativnih sredstava. Cilj je da se skupi nekih dva miliona KM operativnih sredstava plus sve ono što mogu uraditi naše civilne zaštite i ministarstva - izjavio je Novalić nakon sastanaka na kojima su razmotrene sve mogućnosti na koji način Vlada FBiH može pomoći općini Stolac.

Načelnik Bošković naglasio je da su Vlada FBiH i Geološki institut iz Sarajeva upoznati o mogućnostima daljnih odrona u Stocu.

- Potrebno je napraviti zaštitu da se građani osjećaju sigurno u svojim kućama i u tom pogledu je napravljen elaborat. Svu dobijenu podršku neophodno je pretvoriti u djela da nam se pomogne i da zajedno sa svim nadležnim instutucijama smognemo snage i sredstava da ljudima pomognemo, da njihove objekte vratimo u prvobitno stanje i da se ljudi osjećaju sigurno - rekao je Bošković.

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić Stolac