videoprilog Brankice Smiljanić (Federacija danas)

Novac za most u Česmi je spreman, nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi

Novac za izgradnju mosta u banjalučkom naselju Česma je spreman, istakao je član Predsjedništva Miliorad Dodik nakon posjete ovom naselju. Za izgradnju mosta izdvojeno je 5 miliona maraka. Međutim, još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi koji koče izgradnju mosta. Građani ovog naselja su ogorčeni jer osam godina čekaju da se ovaj problem riješi.

Potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose da bi se raspisao tender za izgradnju mosta u banjalučkom naselju Česma, istakao je Dodik nakon posjete ovom naselju. Ukoliko se bude čekalo do kraja godine, biće potrebno još milion maraka da se most izgradi, jer cijene materijala zbog inflacije stalno rastu, kazao je on: „Mi smo obezbijedili pet miliona maraka za izgradnju i čekamo da se riješe imovinsko-pravni odnosi. Ja sam spreman, ukoliko Gradska uprava to ne riješi, nedostajući dio sredstava mi ćemo obezbjediti, ali mi smo zainteresovani da to ide što je moguće prije. Ukoliko zakasnimo šest mjeseci, cijena će otići gore još milion, a to onda nije u korist nikom“.

„U ime Puteva Republike Srpske mogu da kažem da smo i dalje na raspolaganju i spremni smo još koliko sutra potpisati memorandum o razumijevanju po osnovu ovakvih obaveza, ali, nažalost, i dalje možemo da govorimo samo o nekim djelovima ove cijele trase i dionice s obzirom na to da nisu u cijelosti riješene procedure potrebne za obezbjeđenje građevinske dozvole“, naveo je Davor Kostrešević, direktor JP Putevi Republike Srpske.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević istakao je da osam godina nemaju most i da funkcionišu preko zaobilaznice što usporava razvoj Česme: „U kontaktu sam s mještanima Česme kojima se oduzima zemljište i vrlo je bitno istaći da niko od njih nije protiv toga. Niko od njih ne spori bilo kakve esproporacije - čak ni ljudi su tu već 50 godina - ali svakako su protiv toga da da im se u bescijenje procijeni njihova imovina, da im se daju neke mrvice“.

A građani koji čekaju na ovaj most osam godina, kažu da su ogorčeni što ovaj problem nije prije riješen.

Kako navode iz Puteva Republike Srpske, most će biti savremen, dužine 150 metara s pješačkim i biciklističkim stazama. Što je najvažnije, biće dobra poveznica mještana Česme s gradom. Apeluje se na Gradsku upravu Banjaluke da što prije riješe ovaj problem.

federalna.ba

Banja Luka Česma
Besmrtni puk Banjaluka Banja Luka
0 09.05.2022 19:42
stoni tenis Mladost Spin Zenica Banja Luka Banjaluka
0 08.05.2022 16:14
Banjaluka Banja Luka Vivia Run&More Weekend polumaraton
0 08.05.2022 12:12
Dan grada Banja Luka
0 26.04.2022 13:51