Nova školska godina u Srbiji počela uz veće prisustvo policije

U Srbiji je danas, uz veće prisustvo školskih policajaca i policajaca koji će patrolirati oko škola, počela nova školska godina za 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola, a prvog dana neće biti predavanja jer će biti posvećen bezbjednosti i razgovorima o njegovanju vrijednosti.

Prema najavama Ministarstva prosvjete Srbije, bezbjednost učenika biće stavljena u prvi plan s obzirom da je prethodna školska godina naglo prekinuta nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" početkom maja u kome je ubijeno devet učenika i radnik obezbjeđenja. Ministarstvo prosvjete prethodno je školama uputilo smjernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog programa, a pojedini sindikati i prosvjetni radnici su ocijenili da su one prekasno poslane.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smjernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih sedmica najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savjetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrijednosti. Uveden je novi izborni predmet "Vrline i vrijednosti kao životni kompas" koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrijednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Prema najavama Ministarstva prosvjete policijski službenici će biti prisutni prije, za vrijeme trajanja nastave i nakon okončanja časova i u prijepodnevnoj i u popodnevnoj smjeni, a osim u školskim dvorištima, policijske patrole će biti pojačane u blizini škola, uz kontrolu i regulaciju bezbjednosti saobraćaja.

Visokorangirani zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova prethodno su poručili srbijanskoj javnosti da je sve spremno za početak nove školske godine i da su djeca bezbjedna. Istaknuto je da djeca treba da se posvete učenju i onome čemu škola i boravak u školi služe, da otvore svoje umove i da intelektualno napreduju, a da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uraditi sve da takav ambijent i sačuvaju.

Navedeno je i da su uprave škola postale svjesnije bezebjednosnih problema i izazova zbog čega će određeni broj škola uvesti video-nadzor i ograditi školska dvorišta.

federalna.ba/AA
Srbija škole policija
Banjaluka Banja Luka policija Pravda za Davida
0 09.12.2023 19:46
Pale konzulat Srbija
0 08.12.2023 17:39
Bugarska ilegalni migranti policija
0 08.12.2023 12:59
Mreža Srbija izbori
0 05.12.2023 22:02