videoprilog Damire Ibranović (Dnevnik 2)

Ivo Sanader osuđen na osam godina zatvora, HDZ kažnjen s 2,3 milijuna eura

U ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo je prvostupanjsku odluku kako su optuženi krivi.

Riječ je o drugoj nepravomoćnoj presudi u slučaju naziva Fimi media nakon deset godina sudskog procesa.

Ivo Sanader, koji se nalazi na zatvorskoj rehabilitaciji zbog presude u slučaju Planinska u Krapinskim Toplicama, a ni ostali optuženici nisu prisustvovali na izricanju presude.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Odvjetnici HDZ-a smatraju kako bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni.

Na presudu postoji pravo žalbe višem sudu, sve do Europskog suda za ljudska prava.

Na prvom suđenju 2014. Ivo Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna (dva milijuna eura), dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna (3,2 milijuna eura) te platiti pet milijuna kuna kazne (670.000 eura).

Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, tijekom ponovljenog suđenja je preminula.

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević su 2013. osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček kažnjen je uvjetno.

Sanader, koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.

federalna.ba/AA

Ivo Sanader Fimi medija
Ivo Sanader ratno profiterstvo
0 15.07.2022 10:29
Vrhovni sud RH Ivo Sanader HEP-Dioki
0 12.11.2021 14:50
Ivo Sanader Zsolt Hernadi Vrhovni sud RH
0 25.10.2021 14:25