videoprilog Mirne Ždralović (Federacija danas)

Građani i privrednici u naredni period ulaze sa strahom zbog plina

Plin u Bosni i Hercegovini najskuplji je u regionu. Od kvartala do kvartala, cijene su više. A postoji strah i od nestašice. Šta nas čeka? Mogu li vlasti subvencijama pokrivati poskupljenja? Visinu cijene u Federaciji, kažu, ne određuju oni već Gazprom, od kojeg Energoinvest dobavlja plin. Ali važi li ista direktiva i u Republici Srpskoj?

Prvo poskupljenje bilo je u novembru prošle godine. Nakon toga, u januaru ove, pa i u aprilu. Ponovno je najavljeno poskupljenje za dodatnih 23,36 posto. Potvrđeno nam je da će korisnici plina, kojih je najviše u Sarajevu, Zenici i Visokom, plin u odnosu na oktobar prošle godine plaćati i dvostruko više. To znači - ukoliko su građani plin plaćali 48 feninga po kubnom metru, sada će plaćati 98 feninga, i to bez PDV-a. Vlasti poručuju da su na to primorani, jer ruski Gazprom diktira cijenu.

“Radi se o direktnom zahtjevu Gazproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtijevao korekciju”, kazao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić (SBB).

I u Energoinvestu kažu da cijenu ne određuju oni. A građani i privrednici u naredni period ulaze sa strahom, jer historijski rekordne cijene energenata mnoge će dovesti do još težeg položaja. I privrednicima prijeti težak period, koji najavljuju i više cijene svojih proizvoda.

“Nije ovo nešto što bi eventualno ugrozilo neke kompanije ili što bi moglo dovesti do nekih zatvaranja, ali će se definitivno morati preliti na cijene proizvoda i usluga prema krajnjim potrošačima”, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora UPFBiH.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević ističe kako će poskupjeti proizvodi određenog broja firmi, prvenstveno iz Sarajeva, te dijelom iz Visokog i Zenice - i njihova konkurentnost na tržištu će biti manja: “Bojim se da naše vlsti ne rade ništa ili gotovo ništa”.

Dakle, građani će opet najviše trpjeti, jer će morati plaćati i energente i namirnice po višim cijenama. A vlasti, na primjer u Kantonu Sarajevo, kao najvećem potrošaču plina, subvencionirali su poskupljenja od novembra do marta, a onda su javili da daljnju razliku ne mogu pratiti. Danas na hitnom sastanku sa predstavnicima Sarajevogasa i Toplana kratki zaključci – nisu bili ranije obaviješteni, razmatrat će nabavku alternativnih goriva jer je moguće da plina čak i ne bude, ali i mogućnost jeftinije nabavke prirodnog plina.

“Može se desiti da u oktobru ne bude nikako plina. Prvo ćemo izvršiti analize da vidimo koliko možemo subvencionirati ovakvo stanje, jer mnogi su projekti u toku”, navodi ministar komunalne privrede, infrastrukture i zaštite okoliša KS-a Enver Hadžiahmetović (NiP).

U Republici Srpskoj kažu da nema poskupljenja jer imaju poseban plinski aranžman s Rusijom.

“Plin u Republici Srpskoj nije poskupio. To što je podigla cijenu Vlada Federacije - to je njihova poslovna odluka. Oni nemaju tako dobar aranžman sa Rusima. Trenutno cijena ostaje ista, a vidjet ćemo kretanja na berzi i na svjetskom tržištu”, kazao je Nedeljko Elek, direktor Sarajevogasa Istočno Sarajevo

Ipak, navodi su demantovani iz Sarajevogasa. Rečeno nam je da će poskupljenje u Istočnom Sarajevu biti jednako onom u Federaciji, a da poskupljenja plina u ovom entitetu zbog manje potrošnje mogu pokrivati subvencijama te da zbog toga ista neće u većoj mjeri pogoditi građane.

federalna.ba

plin gas poskupljenje
gas plin grijanje Federalni radio
0 21.09.2022 17:46
Evropska Unija hljeb poskupljenje
0 19.09.2022 14:40
Greenpeace Finska gas
0 17.09.2022 14:39