Nova anketa previđa da će francuska krajnja desnica na EU izborima imati najbolji rezultat ikad
(Izvor: Fena/Arhiva)

Nova anketa previđa da će francuska krajnja desnica na EU izborima imati najbolji rezultat ikad

Predviđa se da će francuska krajnja desnica ostvariti svoj najveći rezultat ikada na predstojećim izborima za Evropski parlament, pokazuju rezultati nove ankete.

Krajnje desničarski Nacionalni skup, koji predvodi odlazeći član Evropskog parlamenta (EP) Jordan Bardella, mogao bi osvojiti 33 posto glasova, dok bi krajnje desničarska stranka Reconquête imala šest posto, prema anketi konsultantske firme Portland Komunikacija koju prenosi POLITICO.

Time bi Nacionalni skup bio daleko ispred centrističkog Ensemble!, koalicije, koja uključuje stranku Renaissance francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za koju se očekuje se da će dobiti mršavih 14 posto glasova.

Anketa je provedena na internetu krajem januara - dok je Francuska bila usred velikih protesta farmera - među 1.034 osobe koje čine "nacionalno i politički reprezentativan uzorak".

Istraživanje je također provedeno u Italiji, Holandiji, Njemačkoj i Poljskoj, gdje su pronađeni slični rezultati među uzorcima sličnih veličina.

Očekuje se da će krajnje desničarske stranke ostvariti značajan napredak svuda osim u Poljskoj, gdje se predviđa da će liberalna Građanska koalicija premijera Donalda Tuska dobiti 35 posto glasova.

U Njemačkoj se predviđa da će krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) osvojiti 17 posto glasova, u odnosu na 11 posto na izborima za EU 2019. godine.

-EU ide na ove izbore s građanima u duboko pesimističnom raspoloženju - rekla je izvršna direktorica Portland Communications Victoria Dean, dodajući da su glasači "zabrinuti problemima koje je teško riješiti".

federalna.ba/Fena

Francuska anketa izbori