Norveške vlasti poništile odluku grada da prihvata samo ukrajinske izbjeglice
(Izvor: Arhiv)

Norveške vlasti poništile odluku grada da prihvata samo ukrajinske izbjeglice

Norveške vlasti saopštile su danas da su poništile odluku gradskog vijeća u Drammenu da prima samo izbjeglice iz Ukrajine, jer je to u suprotnosti s norveškim ustavom i zakonima o diskriminaciji. Kancelarija guvernera Osla i Vikena zatražila je od desno orijentisanog opštinskog vijeća u Drammenu da objasni svoju odluku da neće prihvatati druge izbjeglice jer je Ukrajince lakše integrisati u društvo.

Guverner je rekao da opštinska odluka "uključuje direktnu diskriminaciju na osnovu nacionalnosti". Oko trećine stanovnika Drammena su imigranti ili imaju imigrantsko porijeklo. Gradsko vijeće je izazvalo kritike u Norveškoj kada je 13. febuara odlučilo da prihvata samo ukrajinske izbjeglice.

Norveški premijer Jonas Gar Stjore, koji je na čelu vlade lijevog centra, osudio je opštinsku odluku rekavši da je "nezakonita". On je kazao da 357 norveških opština ne mogu same da odlučuju koje izbjeglice prihvataju, nego samo koliko njih mogu da prime.

Vladajuću većinu u Dramenu, petom po veličini gradu Norveške, čine Konzervativna stranka, Partija napretka, Demokršćani i mala Partija penzionera.

Drammen ima oko 103.000 stanovnika, od čega su 31.000 ili imigranti ili su djeca imigranata rođena u Norveškoj. Prema podacima norveške statističke službe, to su uglavnom Poljaci, Litvanci, Iračani, Pakistanci i Somalci.

U Norvešku, koja ima oko 5,5 miliona stanovnika, od 2022. godine došlo je 70.800 Ukranijnaca, prema podacima Uprave za imigraciju. Prošle godine je u toj skandinavskoj zemlji bilo više od 877.000 migranata, uglavnom iz Poljske, Litvanije, Švedske, Somalije i Njemačke.

federalna.ba/Beta

Norveška migranti Ukrajina
Ukrajina oborila dronove
0 20.05.2024 09:32
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39
Vladimir Putin Ukrajina zauzimanje Harkov
0 17.05.2024 13:33