Norveška spremna priznati Palestinu kao državu i punopravnu članicu UN-a
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Norveška spremna priznati Palestinu kao državu i punopravnu članicu UN-a

Norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je u petak da je njegova zemlja "spremna" priznati državu Palestinu i njeno "odgovarajuće" mjesto u Ujedinjenim nacijama (UN).

Vijest je stigla nakon sastanka sa španskim kolegom Pedrom Sanchezom, koji je u petak krenuo na evropsku turneju kako bi uvjerio više nacija da priznaju nezavisnu palestinsku državu.

“Pitanje je u kom trenutku i u kom okruženju (priznati Palestinu op.a.) kako bi se podržao proces ka miru u regionu. A ono što je ovaj današnji sastanak jasno pokazao je da ostajemo vrlo blisko koordinisani između Madrida i Osla”, rekao je Store na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sanchezom.

Sanchez je u petak rekao da Španija želi priznati Palestinu "što je prije moguće", koristeći taj potez kao način da dobije zamah za konačni mirovni proces.

Lideri su istakli istorijski značaj Španije i Norveške kao posrednika. Madridska konferencija 1991. godine započela je pregovore koji su na kraju doveli do potpisivanja sporazuma iz Osla 1993. godine.

Store je precizirao da će se "aktivno angažovati" sa Španijom na priznavanju Palestine u narednim sedmicama i da podržava "demokratsku Palestinu" u kojoj Gazom i Zapadnom obalom upravlja Palestinska uprava.

U međuvremenu, Sanchez je rekao da postoji "jasan zamah" oko priznavanja Palestine zbog situacije u Gazi, ukazujući na predstojeću debatu u Ujedinjenim nacijama o tome da Palestina postane punopravna država članica.

I Norveška i Španija također su osudile humanitarnu situaciju u Gazi, pozivajući na hitan prekid vatre i da Izrael dozvoli da humanitarna pomoć stigne do opkoljenog stanovništva.

"Ali pored toga, potrebno je postići političko rješenje koje će jednom zauvijek donijeti mir i pravdu u regionu, a svi se slažemo da će samo rješenje s dvije države okončati sukob", dodao je.

Sanchez je rekao da su Oslo i Madrid "moćni podsjetnici" na mogućnost mira i pozvao na međunarodnu mirovnu konferenciju "što je prije moguće".

Sanchez će u petak otputovati u Irsku gdje će biti prvi strani lider koji će se sastati sa novim premijerom te zemlje Simonom Harrisom.

Irska se već obavezala da će priznati Palestinu, ali će dvojica lidera dalje razgovarati o tom pitanju.

Zatim će u ponedjeljak primiti novog premijera Portugala Luisa Montenegro u Madridu kako bi ga pokušao uvjeriti da učini isto.

Sanchezova turneja će ga zatim odvesti u Sloveniju i Belgiju na više bilateralnih sastanaka o Palestini.

Ranije ovog mjeseca, Sanchez je također otputovao u Jordan, Saudijsku Arabiju i Katar kako bi razgovarao o situaciji u Palestini i Izraelu.

federalna.ba/AA

Norveška Palestina